Новини

Синдикатите на протест пред Министерския съвет

   
Синдикатите на протест пред Министерския съвет

На протестен митинг пред Министерския съвет тази сутрин излизат Синдикатът на административните служители "Подкрепа" и Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации към КНСБ. Те настояват за запазване на предвидените размери на средствата за увеличение на заплатите в различни структури на държавната администрация. За целта са заделени 268 милиона лева от държавния бюджет, които се разпределят с постановление на правителството между ведомствата, което вече стана публично известно.

Проектът на постановлението беше подготвян в продължение на 3 месеца и беше разпратен за съгласуване до всички министерства. Целта му е да се преодолеят диспропорциите във възнагражденията в различните структури. Определят се нови размери на индивидуалните основни месечни заплати, като се увеличават с определена сума. Тя варира в проекта от 215 лв. за ниво изпълнител до 375 лв. за ръководители. Включени са в десетки структури, сред които Aгенцията за социално подпомагане, Националния осигурителен институт, Националната здравноосигурителна каса, Националната агенция за приходите.

Документът трябваше да се приеме на заседанието на правителството, което се проведе в понеделник, но гласуването беше отложено за днес, каза председателят на Синдиката на административните служители "Подкрепа" Кремена Атанасова. Тя заяви, че заедно с колегите си от КНСБ имат сериозни опасения, че първоначално предвидените за увеличението средства за различни ведомства ще бъдат намалени.

"Така е записано в Закона за бюджета – че до 31 март това постановление трябваше бъде факт. Ние сме участвали във всички разговори в Министерски съвет. Както ние, така и екипът, в който беше възложено това на Министерски съвет се опитахме да направим всичко възможно тези средства да бъдат разпределени по справедлив начин. След като все още това не е факт. Ние сме толкова пъти лъгани, че се опасяваме, че отново ще бъдем излъгани", коментира Атанасова.

Кремена Атанасова/БТА