Новини

ПП-ДБ поиска от ГЕРБ да приемат 4 неща, за да дойдат 1,2 млрд. от втория транш на плана

   
ПП-ДБ поиска от ГЕРБ да приемат 4 неща, за да дойдат 1,2 млрд. от втория транш на плана

Страхът вилнее в групата на ГЕРБ. Г-н Борисов подведе за пореден път българското общество, че това е българска тръба за Турски поток и българите могат да разчитат на нея. Вие можете да си отговорите дали българите могат да разчитат на нея, знаейки фактите, че именно неговото правителство отдаде 90% от капацитета на тръбата на руснаците. Това е все едно да си купите чисто нова кола и да я дадете на съседите.

Този коментар направи депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев в кулоарите на парламента. Повод беше предложението, което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи по-рано днес към ПП-ДБ - ако смятат "Балкански поток" за толкова лош - да го спрат или продадат.

Второто, което чухме от Борисов, е опит за смиване на темата с друга като "Лукойл". Ще подклепим създаване на отделна комисия за "Лукойл", но двете теми не трябва да се смесват, за да не допускаме смиване на която и да е от двете теми, допълни Сабрутев. 

И ако Борисов наистина не го е страх,  нека да подкрепи създаването на комисия за Турски поток, отделна комисия, и председател от ПП-ДБ, ние пък ще подкрепим комисия за "Лукойл" и председател от тяхната група, допълни той.

Не можем да разберем каква е тезата на ГЕРБ за "Лукойл", но видимо се използва темата като опит да се смие основната тема Турски поток, допълни той.

Ние казахме, че искаме комисия за Турски поток, те казаха - комисия за "Лукойл". Не знам какво имат предвид. Но понеже ние сме винаги за пълна прозрачност - казваме, която искате комисия, ние не се страхуваме, включи се Кирил Петков. И допълни: Ако председателят на комисията за Турски поток е от нашата група. Ние им даваме председателя на Лукойл. Така всяка от групите ще може да засече информацията, която иска.

В момента, освен всички тези комисии, имаме милиард и 200, които можем да усвоим във второто плащане. Този 1,2 милиарда зависи от 4 неща, които могат да се свършат в следващите 4 седмици, ако решим, заяви още Петков. И ги изброи:

1. От един месец призоваваме първо за правилата за антикорупционната комисия, които са внесени в НС от ПП-ДБ преди месец, обясни той.

2. Законът за защита на лицата, които подават сигнали. Там има един въпрос - откога се води тази защита. Ние сме готови - да няма ограничения за датата.

3. Законът за личния фалит - там има едно лоби от ЧСИ, които спират ГЕРБ да го подкрепят. Трябва да преодолеят този натиск и да го приемем, допълни Петков.

4. Пътната карта за енергетиката.

Тези 4 неща, ако бъдат изпълнени следващите седмици, България ще получи 1,2 млрд. лева. Тогава вече можем да говорим за повишаване на пенсиите, не за един път, а постоянно. И да говорим за бюджета, че ще бъде изпълнен. Всичко друго е замазване на проблема, допълни Петков.

След изборите трябва първо да бъдем честни към избирателите. Ние казваме честно, че сме в явна коалиция с ДБ. ГЕРБ и ДПС също трябва да заявят честно, че и те са в коалиция заедно. И във всички тези срещи, за които Борисов говори, са като срещи на две коалиции, каза Петков. И допълни, че за да може да се говори, Борисов и  Пеевски трябва да си кажат честно: Ние работим заедно. 

Правилата бяха изготвени заедно и ще ги гласуваме заедно, обясни той за правилата за антикорупционната комисия.

Петков отрече да се е срещал с Пеевски вчера. 

Разговорите се водят по телефона, обясни той. Когато става дума за коалицията ГЕРБ- ДПС, човекът, с който може да се говори, за да се взимат крайните решения, обикновено е Пеевски. Защото той взима решения и за двете групи. Да, някой път се говори и с Борисов, но реално, ако трябва да се вземат решения, се говори с него, обясни Петков.