Шоу

Международно признатия пакистански художник Раджа Чангез Султан с изложба в Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5

   
Международно признатия пакистански художник Раджа Чангез Султан с изложба в Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5

Vivacom Art Hall Оборище 5 има удоволствието да ви покани на откриването на изложба  „UNIVERSALS THAT UNIFY A FRAGMENTED WORLD“ на утвърдения пакистански художник Раджа Чангез Султан (Raja Changez Sultan) на 9 април 2024 г. от 18:00 ч.- 20:00 ч. в зала „Галерия“. Куратор на изложбата е Бина Султан (Bina Sultan), племенница на художника, галерист и известен пакистански моден дизайнер. Тази изложба е съвместно начинание със съпруга й Саад Хан, почетен консул на България в Пакистан. Тяхната идея е да насърчат културния обмен и обогатяване на Пакистан и България, Южна Азия и Източна Европа.

Изложбата представя свят на интроспекция и емоционален резонанс, едно необикновено визуално и литературно пътешествие през Хималаите с „Хималайската одисея“ – спираща дъха поредица от картини на талантливия художник, придружена от неговата емоционална поема. Творбите разкриват пътешествия на открития и просветление, докато навлизаме в универсалния език на изкуството, който надхвърля границите и насърчава хармонията в един взаимосвързан свят.

Раджа Чангез Султан (роден на 6 декември 1949 г.) е международно признат пакистански поет и художник, бивш генерален директор на Националния съвет по изкуствата в Пакистан. Завършва две магистърски степени - първата по изящни изкуства, а втората по писане в Колумбийския университет в САЩ. Притежава бакалавър и почетна докторска степен по изкуства от Тринити Колидж, Хартфорд, Кънектикът, САЩ и магистърска степен по творческо писане и журналистика от Колумбийския университет в Ню Йорк. Награден е със златен медал на Хенри Тейлър за международни репортажи през 1974 г. Взима A нива от Royal Shrewsbury School, Шрусбъри, Обединеното кралство. Преди това е учил в Лорънс Колидж, Гора Гали, Пакистан. Започва да рисува през 1967 г. Има над 70 изложби в Австрия, Англия, Швейцария, Оман и Пакистан, като най-забележителните са в Зимния дворец във Виена (1992) и Cadogan Contemporary в Лондон (1991).  Той създава пейзажи и портрети както с масло, така и с въглен. Публикувал е и няколко книги с поезия.

Световно известен със своето несравнимо майсторство, маслените картини на Раджа Чангез Султан отразяват вечна привлекателност, която надхвърля границите. Неговите творения служат като доказателство за способността на изкуството да вдъхновява и свързва.

Произведенията на Раджа Чангез Султан допълват емоционалното майсторство на дъщеря му Сара Султан. Докато наследява артистичното потекло на баща си, работата на Сара въвежда нова перспектива, вплитайки нейния собствен уникален блясък в разказа на изложбата.

Експозицията е свободна за разглеждане от 10 април до 13 април 2024 г. в Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 с вход свободен.