Икономика

Депутатите не приеха пълна забрана за реклама на хазарта

   
Депутатите не приеха пълна забрана за реклама на хазарта

Депутатите отхвърлиха проектозакона на "Възраждане" за пълна забрана на рекламата на хазартните игри.  При гласуването 67 бяха "за" (7 от ГЕРБ-СДС, всички от "Възраждане", БСП, ИТН и Радостин Василев), 29 бяха против, а 79 се въздържаха.

От "Възраждане" предлагаха да се наложи цялостна забрана на рекламите за хазарт, освен ако те не се отнасят до "Българския спортен тотализатор" и по сградите, където са разположени игралните зали.

В мотивите към текстовете бе записано, че една от най-засегнатите групи от рекламите за хазарт са малолетните, които по закон не можело да бъдат обект на такива, според тях обаче имало много вратички за това.

Друга съществена промяна, която от "Възраждане" предлагаха, е СЕМ и Регионалните здравни инспекции да следят за разпространението на рекламите за хазарт и да ги ограничават. Към момента тази контролна дейност законово е възложена на НАП.  

"Възраждане" настояваха и за промяна в ставките за хазарта. От четвъртата политическа сила предлагаха вместо фиксирана сума, ставката да е процент от стойността на направените залози, като процентът се променя според вида на играта и техническото средство.

Предложението им гласеше още разпределението на парите от вноската да бъде за спортните клубове, олимпийска подготовка на спортистите, за управление и изграждане на спортни съоръжения.

Предвиждаше се и да се увеличат данъците и ставката и да се уеднакви за всички видове хазартни игри, като навсякъде облагането да бъде 15% върху залозите.

Според Димо Дренчев от "Възраждане" в страните, на които ние се стремим да приличаме, никъде нямало толкова много реклама. Телевизиите зависели от хазартната реклама, и затова била отровна медийната среда, смята още той.

Румен Гечев от БСП заяви, че темата с хазарта била поставена от левицата.

Гроздан Караджов от ИТН обвини ПП и Асен Василев, че не се ангажират с проблема. Според него хазартният бизнес бил в данъчна ваканция.

Любен Дилов-син от ГЕРБ посочи, че забраната на рекламите няма да спре средата, в която се развива хазарта, а само ще я направи по-тъмна.