Новини

Асен Василев: Премиерът Денков не е информиран за акцията на ДАНС в Агенция Митници

   
Асен Василев: Премиерът Денков не е информиран за акцията на ДАНС в Агенция Митници

Премиерът Николай Денков не е информиран за акцията на ДАНС срещу шефката на митниците Петя Банкова и заместника ѝ. Това заяви пред журналисти след заседанието на правителството министърът на финансите Асен Василев.

"Защо това не е станало е въпрос, който трябва да зададете към ДАНС", уточни той, предава 24 часа.

"Силно се надявам, че тази акция не е насочена срещу ефективната работа на г-жа Петя Банкова. Откакто тя стана шеф на Агенция "Митници", имаме рекордно заловени количества наркотици, в това число 170 кг хероин на пристанището. По сигнал от австрийското правителство и от други служби бяха уволнени над 20 митничари, в това число бяха сменени шефовете на гранични пунктове и шефовете на смени, където върви контрабанда", подчерта той.

Другото, което г-жа Банкова успя да направи, е да имаме вече митничари от САЩ на "Капитан Андреево" и в Бургас. Очакваме митничари от Англия на "Капитан Андреево". Доколкото разбирам днес акцията се е случила преди срещата ѝ с посланичката на Австрия, за да дойдат и австрийски митничари. Трябва да изчакаме да видим какви доказателства ДАНС и КПКОНПИ ще извадят. Ако има проблем с корупция или нещо такова, ще вземем съответните мерки", каза министър Василев.
На журналистически въпрос познава ли Паскал, Василев отговори с "не": "Нито съм се занимавал някога, нито познавам някои от тези хора. Г-жа Банкова има пълна свобода да си определя екипите. Това, което съм изискал, е да се координира с нашите международни партньори."

"Ако се окаже, че няма доказателства, това е акция за сплашване на г-жа Петя Банкова", категоричен е Асен Василев.