Свят

Външните министри на НАТО обсъждат създаването на нов фонд за Украйна

   
Външните министри на НАТО обсъждат създаването на нов фонд за Украйна
  БНТ

Външните министри от НАТО обсъждат днес и утре в Брюксел създаването на специален фонд в размер на 100 милиарда евро за следващите пет години в подкрепа на Украйна. В края на двудневната среща първите дипломати ще отбележат 75-ата годишнина от основаването на НАТО, както и 20-та годишнина от най-голямото разширяване на Алианса, когато България и още 6 държави станаха част от НАТО.

Вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел също е в Брюксел. В началото на срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обясни, че създаването на нов механизъм за Украйна цели помощта за Киев да стане по-независима от политически обстоятелства в държавите от Алианса.

Очаква се външните министри да обсъдят и кой ще бъде наследникът на Столтенберг на поста генерален секретар на Пакта. За да бъде избран, той трябва да бъде подкрепен единодушно от всички страни членки. 28-те съюзници, сред които и България, подкрепят кандидатурата на нидерландския премиер в оставка Марк Рюте за шеф на НАТО, но четири държави - Турция, Румъния, Унгария и Словакия все още се колебаят или са против.