Свят

След земетресението от 7,4 по Рихтер: Китай предложи помощ на Тайван

   
След земетресението от 7,4 по Рихтер: Китай предложи помощ на Тайван

Около 8 сутринта, в час пик, земята в Тайван започва да се люлее. Трусът продължава около 20 секунди и причинява сериозни щети. Епицентърът му е в район на град Хуалиен, на дълбочина около 15 км.

"Всичко се люлееше и падаше! Всичко е разрушено! ", разказва жител на Хуалиен.

Голяма част от зданията в града са напълно или частично разрушени. Минути след труса започват спасителни операции. Екипите се насочват към най-пострадалите сгради. Хуалиен се намира в планински район, с много живописни магистрали - една от туристическите атракции. Трусът активира десетки свлачища. Това е и причината десетки души да останат в два от тунелите в областта. Няколко микробуса са откъснати от света, защото пътят, по който трябва да продължат, е рухнал.

Земетресението се усеща силно и в Тайпе. Временно от движение са спрени високоскоростните влакове и метрото.

"Люлееше много силно. Всички мотоциклети пред къщата ни се преобърнаха. Бързо изключих газта и тока и отворих вратата", споделя жител на Тайпе.

"Беше много силно. Имах усещането, че домът ми ще рухне!", каза жител на Тайпе.

Поддържаме постоянен контакт с местните власти за предоставянето на необходимата помощ. Армията ще се включи в разчистването на отломките, каза президентът на Тайван.

"В следващите дни ще има много вторични трусове. Правителството трябва да осигурява надеждна информация и да помага на всички хора в нужда, за да могат те да се чувстват в безопасност. Готови сме да работим заедно", категоричен е Най Ин-уън, президент на Тайван.

С настъпването на нощта в Тайван, спасителни акции не спряха. Издирването на оцелели продължава. Тайван се намира в сеизмична зона, но толкова мощни трусове са рядкост и за този регион, коментират специалисти.

Китай обяви, че следи ситуацията и е готов да предложи помощ. Тайван има независимо правителство от 1949 г., но Пекин смята самоуправляващата се демокрация за част от своята територия.