Икономика

Поли Карастоянова: В Плана за възстановяване и устойчивост няма заложено нито едно евро за туризъм

   
Поли Карастоянова: В Плана за възстановяване и устойчивост няма заложено нито едно евро за туризъм

Подготовката на всички летни курорти, които обявиха, че ще отворят за дългата поредица от празници между 1 и 6 май, е в много напреднала фаза. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова.

Успоредно с това, готовност да посрещнат своите гости имат и хотелите във вътрешността на страната, тъй като традиционно на прага на двата сезона – между пролетта и лятото, е налице интерес както към морските курорти, така и към планинските, посочи още тя.

Предпоставките за по-голям брой туристи през този летен сезон са налице, тъй като инвеститорите са реализирали вече сериозни програми по ремонти и облагородяване, атракции на своите места за настаняване. Когато говорим обаче за интересна на българските и чуждестранни туристи, не трябва да забравяме и ролята на държавата в лицето на Министерството на туризма. Конкурентни за нас дестинации провеждат много активна насърчителна политика чрез ваучери за своите граждани.

По думите на Поли Карастоянова нито едно от предложенията на бранша не е било на дневен ред в програмата на нито един финансов министър или министър на туризма. Конкурентните ни страни вече работят с инструмента План за възстановяване и устойчивост, където заложиха много сериозни ресурси за подпомагане на сектор туризъм, който беше сред трите най-тежко засегнати от COVID кризата, обясни още експертът.

Настоящият министър на финансите Асен Василев преработи така ПВУ, че в него няма нито един проект и нито едно евро, които да са целенасочено за българския туризъм, коментира още Поли Карастоянова.