Свят

След опустошителния трус в Тайван: Спасителите търсят оцелели сред отломките

   
След опустошителния трус в Тайван: Спасителите търсят оцелели сред отломките

Ранените при земетресението с магнитуд 7,2, разтърсило Източен Тайван, надхвърлиха 1000, но броят на загиналите остава непроменен - девет. В неизвестност остават 42 работници, които пътували към хотел в национален парк, предаде Ройтерс.

Тайванската пожарна съобщи, че броят на ранените е нараснал на 1038, а този на ранените се оценява на 48, като в него влизат 42-та хотелски служители.

Трусът, който беше най-силният за последните 25 години, разтърси острова вчера сутринта, точно когато хората се приготвяха за работа и училище. Епицентър на земетресението стана отдалеченият и рядко населен източен окръг Хуалиен. Сгради се разлюляха застрашително и в столицата Тайпе, но щетите и нарушенията в ежедневния ритъм на града бяха минимални.
Снощи щабът на аварийно-спасителните служби съобщи, че сега първостепенна задача за тях е издирването на изчезналите хотелски служители, които пътували към клисурата Тароко, едноименен национален парк. Властите възнамеряват да изпратят дронове и хеликоптери, които да се включат в издирвателната операция и да им пуснат от въздуха провизии, ако бъдат открити. Други, които се оказаха блокирани, постепенно биват откривани и отвеждани в безопасност.

Хеликоптер спаси шестима души, които бяха блокирани в минодобивен район, съобщи пожарната. Предсрочно беше възстановено и движението на влакове за Хуалиен, макар малка гара северно от града да остава затворена заради разрушенията по нея, съобщи местната железопътна управа.
В град Хуалиен, където издирването на блокирани хора в сградите приключи, някои хора прекараха нощта на открито с оглед на десетките вторични трусове, които разтърсиха района.

Петдесет и две годишна жена, представила се само с фамилното си име, каза, че се е настанила в палатка във временен център за настаняване, разположен на спортна площадка, защото е била прекалено уплашена да спи в жилището си, където по думите ѝ в момента е пълна "бъркотия".

"Вторичните трусове бяха ужасяващи. Не спират. Не смея да спя у дома", каза тя.