Новини

След 15 часа дебат НС реши: Създават временна комисия за Турски поток

   
След 15 часа дебат НС реши: Създават временна комисия за Турски поток

Със 182 гласа "За" и само 1 "против" - от ГЕРБ-СДС, парламентът реши да създаде временна комисия за установяване на фактите и обстоятелствата относно изчезналия стратегически документ "Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система ", както и на реализацията на проекта "Турски поток" на българска територия.

Предложението за комисията дойде от ПП ДБ. Депутатите избраха 12-те членове на комисията, но не се разбраха за председател. В залата се стигна до остра размяна на реплики и закани за бъдещи срещи с Прокуратурата, предаде БНР.

"Идеята на тази комисия е да даде трибуна на тогавашните управляващи в лицето на г-н Борисов и г-жа Петкова, така че да отговорят къде е тази прословута пътна карта, и защо тя всъщност не се намира в деловодството на българската държава, а се намира в имейлите на руски депутати. Кой и колко открадна от изграждането на тръбопровода "Турски поток"? Нямам търпение да ви видя физиономиите, когато пратим документа на Прокуратурата", заяви Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

В отговор Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС показа доклад от 3 август 2022 г., публикуван по думите ѝ на сайта на ПП. Докладът е от проверка, разпоредена от Кирил Петков, в качеството му на министър-председател тогава. "В този доклад много ясно пише: Предоставеното от ДАНС копие на пътна карта не дава основание за юридически изводи относно нейното съдържание. Къде е пътната карта? Къде е? ДАНС ви е предоставила тази пътна карта и вие не казвате къде е. Какво видяхте в нея? Просто това, което сте видели, не ви удовлетворява, защото в тази паметна бележка отсреща няма нищо, което да противоречи на националния интерес", заяви Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

Малко преди полунощ беше гласувана и още една комисия - за проверка на необходимостта от получената дерогация, ползвана от "Лукойл" и икономическия ефект от нея за нашата страна, и режима в Русия. До нея се стигна, след като от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС постигнаха компромис да не се разширява обхвата на комисията за "Турски поток". Срещу тази комисия гласуваха само от "Възраждане". Председател така и не беше предложен.

По предложение на ПГ на ИТН Народното събрание прие да бъде създадена и временна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях. Комисията ще бъде оглавявана от Тошко Йорданов. От ПП-ДБ гласуваха против, тъй като не беше прието тяхното условие, за да подкрепят предложението. "В деня на ареста на служители на Агенция "Митници" ние излизаме и се опитваме да правим анкетна комисия. Това, ако не е идиотия и пълна глупост, но понеже никой не е над закона, призовавам ви, ако имате още малко разум, да подкрепим тази комисия без това обидно заглавие към Асен Василев", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

От ИТН отказаха да променят предложението си. "Арестът е на човек, който Асен Василев лично е назначил в Агенция "Митници", така че искам да проверя дългата ръка на Асен Василев докъде е стигнала, какво е хванала отдолу под масата, за да можем да вземем целесъобразно решение, да прецени НС дали да помогне на държавата да го арестува", заяви Станислав Балабанов от ИТН.

Малко след полунощ депутатите приеха още проект на решение за предприемане на мерки за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност на страната. Негови вносители са Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС.

Приетото решение задължава финансовия министър в оставка Асен Василев незабавно да преустанови разходите по консолидираната фискална програма за пенсии, трудови възнаграждения, неотложни социални плащания и падежни плащания по държавния дълг до назначаване на служебното правителство. Даден му е срок до 9 април да представи на НС пълен и подробен отчет за разполагаемата ликвидност и планираните разходи по дати в периода 4-10 април. И още едно задължение - да задели средства за обезпечаване на плащанията за пенсии. Решението беше прието със 131 гласа "за". Преди гласуването депутатите от ПП-ДБ напуснаха залата.