Свят

Съпруги в Украйна молят: Демобилизирайте изтощените ни мъже

   
Съпруги в Украйна молят: Демобилизирайте изтощените ни мъже

Вдните след инвазията на Русия в Украйна, Александър Данилевич беше един от стотиците мъже, които се редяха с часове пред местната наборна служба, за да се запишат за бой.

Изминаха две години оттогава и 43-годишният Александър, бивш професор по физика, който в момента служи в част за противовъздушна отбрана на фронтовата линия близо до Купянск, е физически и психически изтощен.

Днес, когато съпругата му Антонина минава покрай баровете и ресторантите в Киев, пълни с млади мъже, които продължават живота си, сякаш войната никога не е идвала в Украйна, тя усеща, че гневът започва да расте в нея. Украйна отчаяно се нуждае от повече войници, за да запълни изтърканата фронтова линия. За Антонина тези потенциални новобранци са налице.

"Напълно подкрепям войната и нуждата ни да продължим да се борим", казва тя пред The Times. "Но съпругът ми си изкара времето. Той е напълно изтощен. Сега е ред на другите."

Приблизително всеки месец от края на октомври 44-годишната Антонина излиза на улицата заедно с хиляди други съпруги, приятелки и майки на служещи войници, за да настоява тези, които са били на фронтовата линия от началото на инвазията, да бъдат демобилизирани и заменени от нова вълна наборници.

На последния протест, проведен миналата седмица, около 4000 жени се събраха в 21 града в страната. В Киев жени, увити в украински знамена, маршируваха до Майдан Незалежности, централния площад в Киев и мястото на революцията през 2014 г., която доведе до свалянето на президента Виктор Янукович, докато скандираха и развяваха транспаранти.

"Като общество хората трябва да осъзнаят, че е дълг на всички мъже да служат и защитават своята страна", казва Антонина, мениджър човешки ресурси, която беше сред малката група жени, които инициираха протестите. "Не можете да си представите колко ядосана ме кара да се чувствам понякога, когато виждам това, сякаш не осъзнават, че всеки момент руснаците могат да бъдат в Киев", добави тя. "Защо някои мъже се бият, за да защитят страната си, а други продължават така, сякаш всичко е нормално?"

Мобилизацията представлява едно от най-големите политически предизвикателства, пред които са изправени лидерите на Украйна след инвазията през февруари 2022 г. Правителството знае, че трябва да наеме приблизително половин милион войници тази година, ако страната иска да поддържа отбраната на своите земи, но има и такива в парламента, които се страхуват от обществената реакция, която един общ проект може да предизвика.

Законопроект, предназначен да подпомогне усилията за наборна военна служба и да разшири кръга от лица, отговарящи на условията, е заседнал в парламента след месеци на дебат и е малко вероятно да влезе в закон преди май.

В момента срокът на службата за наборниците е безсрочен. Законопроектът предлага този мандат да стане три години, но с уговорката, че президентът има окончателната дума, което позволява на правителството да кара хората да се борят след тези три години.

Данилевич и нейните колеги протестиращи призовават клаузата за подписване на президента да бъде премахната от законопроекта и срокът да бъде намален на 18 месеца за тези, които непрекъснато са служили на фронтовата линия.

"Голям въпрос за мен е защо не продължихме да се мобилизираме достатъчно бързо, когато видяхме, че тази война ще продължи повече от година или две", казва 36-годишната Ярослава Муха, който присъства на протестите в Киев от началото на тази година. "Мислех, че ще имаме някакъв план, но въпреки това в тази битка за самото ни съществуване разчитаме на едни и същи хора да ни защитават. Изглежда правителството е по-притеснено от създаването на обратна реакция сред цивилното население, отколкото от хората, които всъщност служат."

Съпругът на Муха, 37-годишният Антон, IT специалист от Киев, се записа да се бие няколко дни след инвазията и оттогава служи в района на Донбас в Силите за териториална отбрана. Двойката има шестгодишна дъщеря на име Маргарита, която "не може да разбере защо баща й го няма, а никой от другите бащи в нейната детска градина не са изчезнали", казва Муха.

Подобно на Данилевич, тя напълно подкрепя борбата на Украйна срещу Русия, но се възмущава от това, което прави правителството, наричайки го беззаконие. Тя се възмущава как някои са пожертвали толкова много, докато други са останали у дома.

"Просто се огледайте наоколо и ще видите колко мъже има на разположение за битка", казва Муха, която също работи в ИТ сектора. „Вместо това хората тук продължават да живеят най-добрия си живот. Понякога мъжете ми казват: „Е, тогава защо не отидеш да служиш на мястото на съпруга си?“. Те казват: „Ние не сме родени да се бием“. И все пак и съпругът ми не беше”.