Анализи

Безлов за акцията в Агенция Митници: Случилото се е безпрецедентно

   
Безлов за акцията в Агенция Митници: Случилото се е безпрецедентно

Няма връчена заповед за задържане, официално не е задържана. Иззети са бележки от дома на Банкова и от кабинета ѝ в Агенция „Митници“. Това обяви Аделина Натина, адвокат на шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова, в ефира на БНТ.

Иззети от дома на Банкова при акцията били служебни документи и лични бележки, курсовете за чужди езици на Банкова, както и договор на съпруга ѝ за потребителски кредит. Иззетите от офиса служебни документи съдържали лични бележки за разбиването на действащи канали за наркотици и други корупционни дейности - събиране на подкупи по гранични пунктове и др.

Тя поясни, че споменатите пари от наркотици от бургаското пристанище са щели да се използват за закупуване на изборите, но не знам от кого.

„Случилото се вчера е безпрецедентно. Не помня за тези 34 години да са арестували по този начин директора на „Митници“ и заместника му“, коментира експертът от Центъра по изследване на демокрация Тихомир Безлов.

„Банкова бе назначена в „Мчитници“ преди по-малко от три месеца. Няма толкова натрупан опит. Показателно е 2023 г. - какъв беше държавният бюджет, по-специално в частта „Митници“. Самият бюджет не се изпълнява откъм мита и митнически такси на 20%. Ако има реформи в „Митниците“, до какво са довели? Какви са ефектите? Защо не бяха публикувани по-рано“, попита от своя страна финансистът Любомир Каримански.
По повод темата с чуждите митничари по нашите граници, Каримански заяви: "Това, което знаем, е от Асен Василев и от няколко дадени вчера интервюта. Няма официална информация. Може да има полза и ефект от това, че ще сменим митничарите на „Калотина“ и „Капитан Андреево“ с австрийци и британци. Не знам обаче каква е реформата. Направи ми впечатление постановленията на МС – одобряват се допълнителни разходи за 10 млн. лв. по бюджета на МЗХ във връзка с „Капитан Андреево“ и лабораторията. Ако обществото иска да вярва на политиците, тези реформи трябва да се обсъждат с обществеността."

Безлов допълни още: „Николай Николов – Паскал е много стара фигура. Неговата зона са цигарите. Ако говорите с хора в индустрията, той е минало. Има преразкази в медиите, официално няма нищо.“