Икономика

С цел финансова стабилност: Парламентът задължи министъра в оставка Асен Василев с нови мерки

   
С цел финансова стабилност: Парламентът задължи министъра в оставка Асен Василев с нови мерки

На късно заседание снощи Народното събрание гласува проект на решение за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност на България. Вносители на проекторешението бяха председателят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. Решението бе гласувано със 131 гласа „за“.

Проекторешението предвижда министърът на финансите незабавно да преустанови разходите по консолидираната финансова програма с изключение на разходите за пенсии, трудови възнаграждения, неотложни социални плащания и падежиращи плащания по държавния дълг – до назначаването на служебно правителство. Освен това с решението се задължава в срок до 9 април 2024 г. министърът на финансите да предостави на Народното събрание пълен отчет за разполагаемата ликвидност и планираните разходи по дати за периода от 4 април до 10 април 2024 г., включително, да задели неснижаем остатък по единната сметка в размер, достатъчен за обезпечаването на плащанията за пенсии за месец април 2024 г.

Теменужка Петкова заяви, че решението се предлага с цел да се минимализира риска от нецелесъобразни разходи на публичните средства. Никола Минчев от ПП-ДБ заяви, че този проект на решение по процедурни, организационни и технически въпроси не се разпределя на ресорни комисии. Това е решение, което задължително трябва да мине през постоянна комисия, заяви Минчев.

Йордан Цонев заяви, че Народното събрание се е потрудило много и затова предложи в четвъртък работата му да започне от 10:00 ч., за да могат колегите да си починат.

Предложението на Цонев бе гласувано с 87 гласа „за“, 36 – „против“ и двама въздържали се.  

След гласуването на решението, малко след 00:30 ч. заседанието на парламента бе прекратено.

Вчерашното заседание на Народното събрание продължи повече от 15 часа.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14