Свят

Финландия дава още 188 милиона евро военна помощ на Украйна

   
Финландия дава още 188 милиона евро военна помощ на Украйна

Президентът на Финландия Александър Стуб подписа днес по време на посещението си в Украйна заедно с украинския си колега Володимир Зеленски двустранно споразумение за сигурност и дългосрочна взаимопомощ, предаде БТА като се позова на Ройтерс.

Срокът на споразумението е десет години и съгласно документа Хелзинки ще отпусне нова военна помощ на Киев на стойност 188 милиона евро, обяви Стуб на пресконференция в украинската столица. Така общата стойност на доставките от Хелзинки за Киев от 2022 година досега ще достигне 2 милиарда евро, отбелязва Ройтерс.

Споразумението обхваща редица аспекти, в това число и политическа подкрепа, помощ за отбраната и сигурността на Киев, както и за реформите в украинската държава и за нейното възстановяване, уточняват от канцеларията на финландския държавен глава.

"Десетгодишният срок на споразумението е доказателство за дългосрочния ангажимент на Финландия с подкрепата за Украйна", обявиха от кабинета на Стуб.  Новата оръжейна доставка от Хелзинки за Киев ще включва и боеприпаси от голям калибър, поясни финландският президент на съвместната  пресконференция със Зеленски.

"Тази наша военна помощ не е просто за самоотбраната на Украйна, тя е за победа на Украйна (над Русия)", заяви Стуб.

Ройтерс обръща внимание на факта, че Киев разчита много на произведените от Запада системи за противовъздушна отбрана срещу противника си, който е по-добре въоръжен, и отправя поредица от призиви към съюзниците си за по-значителна военна помощ на фона на засилващите се руски удари по градове и енергийна инфраструктура.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви днес, че партньорите на Украйна не ѝ осигуряват достатъчно системи за ПВО за защита срещу руските ракетни нападения, макар и да разполагат с повече от сто системи "Пейтриът".

Ройтерс посочва, че външните министри на страните членки на ЕС се срещат в белгийската столица Брюксел днес и утре, като една от целите на разговорите е да се поставят основите на дългосрочна военна подкрепа за Украйна и съответно да се укрепи сигурността на съюзниците в алианса при евентуално намаляване на помощта от САЩ, ако Доналд Тръмп бъде избран за президент през ноември тази година.

Канцеларията на украинския президент Зеленски на свой ред обяви в изявление, че Финландия е представила проект за четиригодишен план за подкрепа на Киев с бюджет от 290 милиона евро за развитие и възстановяване. Ройтерс отбелязва, че Финландия има 1340 километра граница с Русия и миналата година се е присъединила към НАТО след десетилетия на военен неутралитет.