Новини

Кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев се среща с Радев в петък

   
Кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев се среща с Радев в петък

Кандидатът за служебен премиер ще се срещне с президента в петък (5 април) в 9:30 ч. Държавният глава възложи на Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство. В съответствие с Конституцията Румен Радев ще проведе и задължителните консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание.

„Президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок“, се посочва в чл. 99 от Конституцията.

Главчев е първият служебен министър-председател, избран според шестата поправка на Конституцията. Той е магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност. Дипломиран експерт-счетоводител, регистриран одитор в Института на дипломираните експерт-счетоводители. Депутат от партия ГЕРБ и член на Комисията по бюджет и финанси от 41-то до 46-то Народно събрание. През юли 2023 г. беше избран от 49-ото Народно събрание за председател на Сметната палата със седемгодишен мандат.

С пост във Фейсбук и снимки на водопад бъдещият служебен премиер коментира консултациите си с номинирани за министри така: „Между разговорите, а те вървят добре“.

Срокът за пълен списък с имена на министри изтича в събота. Дотогава Димитър Главчев трябва да е намерил 20 души, които да поемат управлението на изпълнителната власт и да организират следващите избори.