Новини

ЦИК няма да може да организира избори в две поредни седмици. До края на деня Главчев ще е готов със служебния кабинет

   
ЦИК няма да може да организира избори в две поредни седмици. До края на деня Главчев ще е готов със служебния кабинет

Ако изборите за Европейски парламент и предсрочният парламентарен вот у нас са в две последователни седмици, ЦИК няма да успее да изпълни законовите си задължения. Това заяви председателят на комисията Камелия Нейкова пред президента Румен Радев.

"В избори за членове на ЕП резултатите се обяввяат в срок не по-късно от три дни след изборния ден, а в срок до 5 дни трябва да се обявят имената на избраните евродепутати. При изборите за НС резултатите се обявяват не по-късно от 4 дни, а имчената на избаринет народни представители се обявявт не по-късно от 7 дни".

Няма значение кои избори ще са първи, тъй като ЦИК ще трябва да се приеме всички книжка и материали от СИК, РИК и чужбина, слез което повторно да въвежде данните с всички резултати и да направи анализ на несъответствията в числовите данни. След това трябва да се прегледат изборните протоколи, а едновременно с това да организира отпечатването на хартиените бюлетини за следващия вот.

Нейкова обясни още, че би било невъзможно машините от чужбина да се върнат у нас след първия вот, данните от тях да се свалят и те отново да бъдат изпратени в рамките на седмица.

Радев обяви, че е получил уверение от кандидата за служебен премиер Димитър Главчев, че до края на днешния ден ще бъде готов със състава на Министерския съвет.