Свят

Българка ще управлява гр. Биледжик в Турция

   
Българка ще управлява гр. Биледжик в Турция

Победата на опозицията на местните избори в Турция доведе в управлението повече жени. Те ще са кметове на големи градове като Одрин, Текирдаг и Айдън. Мелек Субашъ от Народно републиканската партия ще управлява град Биледжик, в област Мармара, където живеят над 220 хиляди души. Тя беше изпълняващ длъжността кмет в последните две години и спечели убедителна победа с 48 процента и над 17 хиляди гласа. Ето какво казва тя в интервю за БНТ.

Госпожо Субашъ, Най-напред бих искала да Ви поздравя за изборната победа. Да започнем този разговор така - какво е да си жена и политик в Турция?

"Много Ви благодаря! Да бъдеш жена и в същото време да се занимаваш с политика в Турция все пак има своите трудности, но освен че е много голяма възможност и голяма отговорност към хората, които имат очаквания. Те са свързани с възможността повече жени да бъдат част от политиката, да има равенство на половете. Само по този начин можем да заздравим демокрацията. Участието на жените в политиката носи на самата политика друг прочит. И най-важното - гласът на жените е чут още по-силно. Аз също работя за това все повече жени да имат своите права, но това е съвсем нормално, когато погледнем към заветите, върху които е основана Турската република. Ще продължа да работя за това жените да бъдат част и от икономиката, и от политиката на тази страна", каза Мелек Субашъ, кмет на община Биледжик.

Какви бяха очакванията на хората към Вас по време на кампанията? Какво Ви казваха по време на предизборните срещи?

"Отвъд това, което искат да чуят от нас, нашите съграждани искаха техните гласове да бъдат чути. Трябваше да ги изслушаме и да ги разберем. Фактът, че го направихме създаде голяма близост между нас. Ще продължаваме да работим за заздравяването на тези връзки. За съжаление факт е и голямата икономическа криза в Турция. Затова и нашите съграждани искаха да чуят повече за нашите идеи, свързани с икономиката, инвестициите и политиките, които ще приложим в тази област, а ние от своя страна представихме нашите проекти и стратегии. Наясно сме с и очакванията извън икономиката и финансите като осигуряването на работни места, подобряването на инфраструктурата, изграждането и запазването на повече зелени площи. Говорихме им за нашите проекти, но повече от това да им говорим, слушахме тях самите и след това взехме думата. Така успяхме да постигнем този прекрасен резултат на изборите".

Как смятате да управлявате общината и какви промени ще направите като кмет?

"Смятаме да инвестираме преди всичко в хората. Искаме да достигнем до всички възрастови групи - до децата, възрастните и младите. В началото на предизборната кампания много внимателно проучихме от какво има нужда община Биледжик, по какъв начин може да бъде разгърнат нейният потенциал - и когато анализирахме всичко това, започнахме да подготвяме много добри проекти. Направихме една снимка или по-скоро макет как би изглеждала общината през 2029 година. Искаше ни се хората да видят как би изглеждало мястото, където живеят след пет години. Имаме и проекти в развитие, които също ще продължим. Когато обединим всичко това, искаме да направим неща, които са важни за културата, образованието, инфраструктурата, социални дейности, но в същото време всичко това да бъде с добра икономическа обосновка и всички да имат равен достъп до възможностите на града. Смятаме, че Биледжик не е използвал целият си потенциал и затова искаме да го разгърнем".

Защо според това с хората ви се довериха и Ви подкрепиха на тези избор?

"Твърде е възможно да не са били оправдани очакванията им от предишни управления. В същото време това е първият кандидат за кмет жена на общината, от друга страна съм млада, туркиня съм и съм архитект. Затова разбирам и от градоустройство. Бях близо до хората и смятам, че те го оцениха. Затова спечелих и с рекорден брой гласове".

А когато говорим за гласове, Вие бяхте издигната за кмет от Републиканската народна партия, а управляващата Партия на справедливостта и развитието има големи загуби на тези избори. Какво е Вашето обяснение?

"През 2019 година спечелихме голяма преднина като Републиканска народна партия и в момента я увеличаваме. Имайки наши кметове, имахме възможност да покажем и нашият управленски капацитет. Най-напред в големите градове, а след това и в по-малките успяхме да покажем какво означава достъпът до социални услуги и работата с хората. Показахме им как може да бъде подобрен жизненият стандарт и доказахме, че можем да го направим. Това накара и хората от други градове да пожелаят да видят по-отблизо какво можем да направим за тях. Така успяхме.

Смятате ли и Вие като анализаторите, че това е началото на края на ПСР?

"Като Републиканска народна партия ние поехме курс към промяна. Започнахме я заедно с нашия председател. Бяхме решени да пренесем всичко това по общините по време на местните избори през 2024 година. Затова и спечелихме тази победа. Много сме щастливи. Имаме големи надежди. Обещаваме, че няма да спрем и ще продължим да работим в името на гражданите на Турция. Вярваме, че ще спечелим и следващите избори през 2028 г. , но по-важното е, че не ние, а народът ще спечели. И искам да завърша отговора на този въпрос с думите на председателя ни: Вече не сме малко и ще видите, че утре ще бъдем повече".

Вие сте родена в Разград. След това завършвате УАСГ в София. На какво ви научи животът в България и как пренасяте този опит в политиката?

"Както знаете, аз съм от българските турци. Била съм бебе, когато сме се изселили в Турция, но след това се завърнах в България, за да завърша своето образование. Смятам, че българската и турската култура са много близки една до друга. Времето, което прекарах в България, ме научи колко е важно да разбираш културата на другия, да изграждаш мостове и да преодоляваш различията. Това изигра много важна роля за поглед към живота. Мога да кажа, че времето в България и социалния живот в София бяха изключително вълнуващи. Пазя много красиви спомени от тези моменти".

Има много хора, които са Ви гледали и са Ви подкрепяли. Особено от Разград. Може ли да се обърнете с няколко думи на български към зрителите на БНТ?

Накрая искам да благодаря на живеещите в България граждани от турски произход, които винаги ме подкрепяха. Благодаря ви от сърце и ви очаква в Биледжик! Най-горещи поздрави на жителите на Лудогорието, Разград, Шумен, Търговище, Силистра също така и Пловдив, и Кърджали. До нови срещи! Много Ви благодаря!