Анализи

Тагарев: Само една точка в управленската програма не е изпълнена

   
Тагарев: Само една точка в управленската програма не е изпълнена

Всички заложени точки в управленската програма са изпълнени, с изключение на една. Това каза по време на изслушване в ресорната парламентарната комисия министърът на отбраната в оставка Тодоров Тагарев. Въпросът, свързан с работата на министерството и резултатите от нея, беше зададен от председателя на комисията Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС).

По думите на Тагарев единствената точка, която не е изпълнена докрай, а само частично, са промените в Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България.

Тагарев изтъкна, че бюджетът за отбрана за 2024 г. е със 60% по-голям от този за 2022 г. Министърът в оставка уточни, че 180 млн. лв. като разходи за отбрана, но в централния бюджет, са предвидени за повишаване на заплатите за тази година. През април месец всички военнослужещи и служители от системата за отбрана ще получат увеличение, не по-малко от 10 %, към заплатите си, каза Тагарев и отбеляза, че от тези 180 млн. лв., 80% осигуряват това увеличение.

Ивелин Първанов от "Възраждане" каза, че тази година предстои едно солидно количество старши и висши офицери да излязат в пенсия, което допълнително ще задълбочи проблема с окомплектоването с команден състав. По думите му има една възможност, при която офицерите, които трябва да се пенсионират, могат да останат на служба още една година и това може да се повтори три пъти. Той попита Тагарев дали възнамерява да използва тази опция.

Тази опция я използваме за тези офицери, които не са се възползвали от правото на пенсия, за тези които са се, много рядко правим изключения, каза министърът в оставка. Той посочи, че се възползват от опцията да върнат обратно на служба офицери, които по някаква причина са напуснали. Тагарев коментира, че проблемът с офицерския състав не е толкова тежък, колкото този с войнишкия.

Относно договора за бойните машини „Страйкър" министърът в оставка обясни, че има известна неяснота, но те са внесли в парламента проект за инвестиционен разход. Този проект ще се изпълнява с три договора – един за машините, който вече сключихме, за артилерийските боеприпаси и трети за ракетното въоръжение, добави той. Тагарев каза, че тази година трябва да започнат разговорите за нов договор за боеприпасите, пише БТА.