Новини

Посланик Мертен: България е лидер в регионалната сигурност

   
Посланик Мертен: България е лидер в регионалната сигурност

България е лидер в регионалната сигурност и ценен член на НАТО, заяви посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен на форума “България - САЩ - НАТО: Съюзници в два века”, организиран от Атлантическия клуб.

По думите на посланика страната ни осигурява сигурността на източния фланг на алианса, както и на “стратегически важния Черноморски регион”. Мертен подчерта, че България е домакин на много съвместни учения и е “допринесла за ключови мисии на НАТО като мироопазващата в Косово и мисията за обучение в Ирак”.

В последните 2 години страната ни е домакин и на интернационална бойна група, която обединява над 1000 военни от 8 държави, включително САЩ.

Като отрезвителна за света определи руската инвазия в Украйна посланик Мертен. И напомни, че “свободата и демокрацията никога не могат да се приемат за даденост”.

“Членството на България в ЕС и НАТО бе не само вярна геополитическа посока на развитие, а дълбоко осъзнат избор на българския народ”, заяви председателят на парламента Росен Желязков.

Ако Украйна падне, това няма да е загуба само за нея, а за всички, категоричен е председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси. И посъветва “всички сериозно да се замислим, преди да отхвърлим или не думите на френския президент Еманюел Макрон”, визирайки вероятно идеята на френския лидер Западът да прати войници в Украйна.

Според Паси България и Франция са двете страни, на които няма нужда да се обяснява какво е НАТО. Даде пример с “легендарните пръчки на хан Кубрат”, които не могат да бъдат счупени, когато са заедно, и посочи това за равно на мотото “Съединението прави силата”. Паси спомена и френския писател Александър Дюма и романа му “Тримата мускетари”, в който основен е девизът “Един за всички и всички за един”. “С известно литературно приближение може да кажем, че хан Кубрат и Александър Дюма са кръстниците на НАТО”, заяви Соломон Паси.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14