Новини Свят

Байдън упрекна остро Нетаняху за атаката в Газа, при която загинаха седем работници

   
Байдън упрекна остро Нетаняху за атаката в Газа, при която загинаха седем работници

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря днес по телефона с израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде Ройтерс, като се позова на Белия дом. Президентът на САЩ упрекна остро Израел за атаката, при която седем хуманитарни работници бяха убити при въздушен удар в ивицата Газа.

Той съобщи, че разговорът е продължил по-малко от половин час. Този случай усложни още повече вече обтегнатите отношения между двамата лидери, отбелязва Асошиейтед прес.

Нетаняху е подложен на все по-силен международен натиск да не предприема сухопътна операция в град Рафах в най-южната част от ивицата Газа. Израелският премиер планира такава офанзива, за да разгроми "Хамас".

Израел предприе своята операция в Газа в отговор на нападението на палестинското ислямистко движение срещу него преди близо половин година.

Байдън изрази силна подкрепа за Израел след атаката на 7 октомври. Тонът му към Нетаняху обаче става все по-остър, с влошаването на хуманитарната обстановка и увеличаването на цивилните жертви в ивицата Газа.

Ройтерс определя разговора като най-строгото публично порицание на Израел от страна на Съединените щати от началото на войната.

Позицията на Съединените щати за конфликта ще зависи от това дали Израел ще вземе мерки за гарантиране на сигурността на цивилните палестинци и на хуманитарните работници в Газа, дал да се разбере Байдън, цитиран от Белия дом. Той призовал Нетаняху да предприеме бързо действия за намаляване на страданията на мирните жители на палестинската територия.

Незабавното прекратяване на огъня в региона е от съществено значение, подчертал президентът на САЩ. Той призовал Израел "да сключи без да се бави сделка" с "Хамас" за освобождаване на заложниците, взети от ислямисткото движение преди близо половин година, пише БТА.

Ако Израел не промени начина, по който води войната в Газа, Съединените щати ще променят политиката си спрямо Израел, обобщи на брифинг след телефонния разговор между Байдън и Нетаняху говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.

Въпреки нарастващите разделения, администрацията на Байдън продължава да доставя на Израел оръжия, продажбата на много от които е била одобрена още преди години, отбелязва АП. Само тази седмица, в списъка за изпращане в понеделник бяха включени повече от 1000 бомби, тежащи 225 килограма, и над 1000 бомби, тежащи 450 килограма.