Икономика

Парламентът разшири общинските проекти, финансирани с пари от държавния бюджет

   
Парламентът разшири общинските проекти, финансирани с пари от държавния бюджет

Парламентът одобри с пълно мнозинство корекциите в проектите на общините, които се финансират от държавния бюджет. Промените се предлагат от Министерския съвет въз основа на предложения от кметовете, внесени до 31 март във финансовото министерство. В ресорната комисия вчера от там посочиха, че вече са получени проекти за над 1,6 млрд. лева, като за тази година искането за финансиране е за 1,248 млрд. лева. 67 са допълнителните проекти, а има и 1065 промени в такива, които са в списъка, съобщи вчера  зам. финансовият министър в оставка Георги Клисурски.

Днес депутатите прекъснаха работата си заради консултациите при президента Румен Радев, свързани с обявяването на състава на служебното правителство на Димитър Главчев. Затова и работата по отпускането на пари за общините продължава в извънредно работно време на депутатите.  Шефът на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев обясни, че всички искания на кметовете са изпълнени и са влезли в настоящите предложения.  Той посочи, че проектната готовност на кметовете била на добро ниво, тъй като проектите в приложението са над 2000 на обща стойност над 2 млрд. лева. 

Между двете четения ако все още имало нови обекти или промени, кметовете до второ четене трябва да ги внесят в МФ, а депутатите да ги припознаят и предложат, обясни процеса Цонев. 

Коста Стоянов от "Възраждане" посочи, че стойността на всички проектни предложения за 2024 година със актуализацията се увеличава с 428 млн. лева и става 3,752 млрд. лева. Общата стойност на всички проектни предложения за периода до 2026 година се увеличавала с 904 млн. лева на 5,098 млрд. лева., каза Стоянов. 

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че има нужда от редовни отчети как напредват проектите, за да може да бъде следян напредъка, тъй като сега режимът за кметовете и общините е състезателен и това прави някой общини по-успешни от други. Засега такива отчети се правели само в края на годината. Актуализацията беше приета единодушно от всички парламентарни групи.