Анализи

Атанас Запрянов: Ще говорим за приоритетите, когато правителството стане факт

   
Атанас Запрянов: Ще говорим за приоритетите, когато правителството стане факт

Когато правителството стане факт, ще говорим за приоритетите на Министерството на отбраната и на правителството. Това каза пред журналисти номинираният за служебен министър на отбраната и настоящ заместник-министър Атанас Запрянов.

Когато президентът издаде съответния акт и влезе в сила, ще говоря, посочи Запрянов. Аз съм навътре в системата, участвал съм в цялостното отбранително планиране, което върви досега. Единственият сектор, който не е бил на моето внимание в непосредствен контрол, е на инфраструктурата и договорите за доставки, обясни той. Това е едно направление, с което ще трябва да се запозная, за да имам цялостна картина, добави Атанас Запрянов и каза още, че номинацията е огромна отговорност.

Заместник-министърът участва в отбелязването на деветата годишнина на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране на бедствия, пише БТА. 

Запрянов е служил в свързочни войски, на 16 април ще навърши 74 години.Възпитаник е на Висшето народно военно училище „В. Левски" – гр. Велико Търново и е отличен като първенец на випуска. През 1982 г. придобива магистърска степен по военно дело във Военна академия по свръзките „Будьони", Санкт Петербург, Русия, завършва с отлична диплома и златен медал. Магистър е по „Стратегическо ръководство на въоръжените сили" в Генерал-щабния факултет на Военна академия „Г. С. Раковски" от 1995 г.

На 19 август 1996 г. е назначен за началник на управление „Свръзки и електроника" на генщаба, а от 1 септември 1997 г. е назначен за първи заместник-началник на управление „Комуникационни и информационни системи" на ГЩ на Българската армия.

Запрянов е и бивш военен представител на Българската армия в Делегацията на Република България към НАТО считано от 1 юни 2006 г. На 19 януари 2007 г. е назначен за представител на началника на Генералния щаб на Българската армия във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз.

През 2010 г. Запрянов преминава в резерва. От 2010 до 2013 г. е съветник в кабинета на министъра на отбраната в първото правителство на Бойко Борисов.

На 5 юли 2015 г. е назначен за заместник-министър на отбраната във втория кабинет на ГЕРБ. Тази позиция заема и при министър Тодор Тагарев.

Работата на Запрянов е пряко свързана с модернизацията на армията. Като има активно участие както при сделките за самолетите F-16, така и за бойните машини "Страйкър".