Спорт

Нургюл от Торонто: Започнах добре, спокойна съм

   
Нургюл от Торонто: Започнах добре, спокойна съм

Новата звезда на българския шахмат Нургюл Салимова заяви, че все още трупа опит и се развива, но целта ѝ е един ден да бъде сред най-добрите в света. Това казва Салимова в интервю за сайта на Световната федерация по шахмат (ФИДЕ).

20-годишната българка започна с реми с украинката Анна Музичук в първия кръг на Турнира на претендентките за световната титла, който се провежда в канадския град Торонто. Победителката в надпреварата ще има възможност да играе мач за световната титла срещу настоящата ѝ носителка - китайката Цзю Вънцзюн.

"Партията с Музичук беше спокойна и не мисля, че се случи нещо значимо. Трябва да видя отново как премина дебюта, но бих определила играта като спокойна. Смятам, че това е добро начало за мен", каза Салимова, която е и най-младата участничка.

"Целта ми преди всеки турнир винаги е една и съща: да играя добър шахмат и да науча нещо ново. Голямата ми цел е да бъда сред водещите и най-силни играчи. Вярвам, че има време това да се случи. Сега се уча, набирам опит, опитвам се да играя добре и останалото не зависи от мен", добави състезателката от село Крепча с личен треньор Живко Жеков.

Салимова бе запитана и за това кои са хората, които я подкрепят, както и на какъв екип разчита в Торонто.

"Моята най-голяма опора винаги са моите родители, но те не са тук с мен. Тук съм с гросмайстор Иван Чепаринов и с гросмайстор Джем Каан Гьокеркан, който беше с мен и на Световната купа, от която успях да се класирам за този турнир. Щастлива съм, че те двамата са тук, защото смятам, че работим добре, вярваме си и сме добър екип. За пръв път съм в Канада и затова бях изненадана колко е студено тук. Лично аз предпочитам по-топлите места", завърши българката, предаде БНР.

От 21:30 българско време тази вечер Салимова ще играе с белите фигури с китайката Лей Тинцзие във втория кръг на турнира.