Свят

Лукашенко подписа закон за уведомяване за призоваване на военна служба чрез SMS

   
Лукашенко подписа закон за уведомяване за призоваване на военна служба чрез SMS

Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа приет от парламента закон, предвиждащ възможност за уведомяване за набор на военна служба чрез есемес съобщения. Документът е публикуван на правния интернет портал, предаде ТАСС.

Законът за военната повинност е допълнен с разпоредба, че необходимостта от явяване във военния комисариат или призоваването за военна служба при мобилизация може да бъде съобщавана и чрез есемес. По искане на военните комисии телекомуникационните оператори трябва да предоставят данни за абонатните номера на военнослужещите и да осигурят уведомяването им чрез есемес. Подлежащите на военна повинност трябва да уведомят комисариата или друг орган в едноседмичен срок за промяна на своя мобилен телефонен номер за връзка.

Връчването на повиквателни е поверено не само на служители на органите за военна регистрация и вписване, както и на служители на организации, определени с решения на местните власти, служители на Комитета за държавна сигурност на Беларус „и други лица, упълномощени от тях“. Повиквателните може да се връчват на военнослужещите както по местоживеене, така и по месторабота или местонахождение.