Свят

САЩ, Филипините, Япония и Австралия с невиждано военно учение в Южнокитайско море

   
САЩ, Филипините, Япония и Австралия с невиждано военно учение в Южнокитайско море

Филипините, Съединените щати, Япония и Австралия ще проведат в неделя съвместни учения на своите военноморски и военновъздушни сили в Южнокитайско море, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че маневрите ще се състоят на фона на нарастващото влияние на Пекин в региона. Китай настоява, че почти цялото Южнокитайско море е негово - териториални претенции, които се припокриват с тези на редица други крайбрежни държави, според които те са в нарушение на международното право.

Освен това ученията ще се проведат няколко дни преди среща на върха във Вашингтон на 11 април с участието на президентите на САЩ и Филипините, Барак Обама и Фердинанд Маркос-младши, и японския премиер Фумио Кишида, пише БТА.

В комюникето се уточнява, че маневрите ще се състоят в изключителната икономическа зона на Филипините. Това ще покаже "колективния ангажимент" на четирите страни съюзници "за укрепване на регионалното и международно сътрудничество за един свободен и отворен Индийско-тихоокеански регион".

Отбранителните и въоръжените сили на САЩ, Япония, Австралия и Филипините ще проведат "съвместна морска дейност" в подкрепа на един свободен и отворен Индийско-тихоокеански регион, съобщи по-рано днес филипинското министерство на националната отбрана, цитирано Ройтерс.