Свят

Там, където жената няма право да критикува мъжа

   
Там, където жената няма право да критикува мъжа

Патриархат, сексизъм, мачизъм: Зана Авдиу говори за теми, за които много мъже в Косово не искат и да чуят. Затова и отношението към феминистката често е враждебно. Временно дори е поставена под полицейска закрила, пише Deutsche Welle.

Зана Авдиу добре познава тази омраза. Познава тихата, укорителна омраза, която я следи по улиците на Прищина. Познава и гръмогласната, гневна омраза, която често се стоварва върху ѝ в телевизионното студио или в социалните мрежи.

30-годишната активистка защитава правата на жените в своето родно Косово. За домашното насилие, за сексизма, за мачовщината и патриархата в Косово, за така наречените традиционни представи за семейството, разпространени в тамошното общество, тя говори открито и на висок глас – както по телевизията, така и в своя профил във Фейсбук, където има над 32 000 последователи.

Наскоро в Косово беше изготвен законопроект, според който и жените без партньор имат право на изкуствено осеменяване. По този повод Зана написа във Фейсбук: „Жените нямат нужда от мъже, за да забременеят.“ Избухна взрив от гневни коментари, като един потребител я обяви за „враг на косовското общество“. Тя подаде оплакване срещу пет от коментарите.

Авдиу знае, че нейните изявления понякога са провокативни. Но провокацията е част от по-дълъг процес. Провокация, дискусия, а в един момент може да се стигне и до промени - така поне се надява тя самата. Дълбоко вкоренените патриархални предубеждения могат да се променят единствено, ако за тях се говори, вярва младата жена. И говори на висок глас.

"Жените в Косово не се броят за нищо"

Зана Авдиу работи като икономическа юристка, а в свободното си време се ангажира в защита на правата на жените. Тя помага на жени, станали жертва на насилие, свързва ги с полицията и с хуманитарни организации, пише в социалните мрежи. Още когато е на 27 години започват да я канят в телевизионни предавания. По-късно тя редовно участва като коментаторка в едно ток-шоу по телевизията – обикновено единствената жена в мъжката компания в студиото. Предаването има добър рейтинг, включително в резултат от дискусиите, които предизвиква Зана.

Усмивката на лицето ѝ в комбинация с красивия маникюр сякаш не предвещават нищо особено, но когато вземе думата, тя развива остри тези, подкрепени с много факти. „Повече от 69% от жените в Косово стават жертва на насилия“, твърди например тя. И добавя статистика от Европа, според която 88% от автомобилните катастрофи са предизвикани от мъже. „В Косово сигурно са и повече.“

Още от самото начало Зана си навлича много критики. „Естествено, мнозина ме нападаха най-вече заради това, че съм твърде млада. И все пак повече са онези, които ме атакуват, защото съм жена“, казва тя.

Жените в косовското общество получават все повече обществена видимост. Една трета от хората в правителството са жени, а Вьоса Османи стана втората жена президент на страната. Въпреки това Зана Авдиу смята, че не е лесно да си жена в Косово: „Жените тук не се броят за нищо. Нямат право на наследство, нямат право на сигурност, не получават уважение и благоденствие“, казва тя с твърдото намерение да промени това положение.

"Жената няма право да критикува мъжа"

Зана получи и международно внимание след една футболна среща през 2022 година. Тогава капитанът на швейцарския национален отбор по футбол Гранит Джака, чиито родители са косовски албанци, направи неприличен мъжки жест към скамейката на съперниците от Сърбия. Във Фейсбук и в едно спортно предаване по телевизията Зана сравни Джака с „уличник“ и нарече жеста му незрял и прекален. Още по време на предаването в студиото позвъни бащата на Гранит, Раджи Джака, който заплаши младата феминистка с думите, че трябвало да помисли за семейството си. „Като се стигне дотам, вече ще бъде твърде късно, гарантирам го с живота си. Ти просто не познаваш семейство Джака“, каза разгневеният татко. Зана Авдиу посреща думите му с усмивка, но после беше залята от над 11 000 агресивни и заплашителни коментара, 200 от които тя предаде на полицията за разследване.

За нея самата всичко е ясно: „Проблемът е, че жена си позволява да критикува мъж. Тук не става дума за патриотизъм или за опазване на националната идентичност.“ Зана е убедена, че според мъжете гласно изказаното мнение от една жена е заплаха за патриархалното общество – и затова те се опитват да заглушат всяко такова мнение.

През следващите месеци заплахите не спират. Временно ѝ е била зачислена  полицейска охрана, а и до днес избягва да се вози с обществен транспорт и да се появява на публични места. „Този период изцяло промени живота ми“, казва тя днес.

Срещу манталитета на едно патриархално и консервативно общество

По време на разговора с ДВ в едно кафене в Прищина край масата внезапно изникват петима мъже, които взаимно се насърчават и предизвикват Зана със сексистки коментари. Тя спокойно им отвръща, после отпива от кафето си и се съсредоточава върху интервюто. Грубостите и обидите вече са се превърнали във фонов шум на целия ѝ живот.

Зана Авдиу е убедена, че не става дума за нея като личност. Тя смята, че важното е какво олицетворява: критиката в едно общество, където тонът се задава само от мъжете. „Моята мисия е да се боря срещу този манталитет, който приема насилието и потисничеството за нещо нормално – манталитета на едно патриархално и консервативно общество“, казва младата жена.

От ноември 2023 година Зана вече води свое собствено токшоу по телевизията. Това предаване обаче не е като другите, в които тя участва като гост: в своето студио Зана кани главно жени. Седнала сред тях, тя модерира разговора, подгрява събеседничките си, издига глас за правата на жените. И изглежда щастлива.