Икономика

Слънчев бряг сред 100-те най-забележителни плажове на планетата

   
Слънчев бряг сред 100-те най-забележителни плажове на планетата

Слънчев бряг е на 84-то място в Golden Beach Award 2024 - ранглистата на стоте най-забележителни плажове на планетата. Класацията се изготвя всяка година от английската компания BeachAtlas (Плажен атлас), пише „24 часа“.

В класацията са оценени много фактори, които правят избраните плажове изключителни, като златния пясък и кристално сините води. Плажът на Слънчев бряг се нарежда до кубинския плаж Варадеро, Патая в Тайланд, както и други известни плажове. В листата има и езерни плажове, както и речни.

Начело в Golden Beach Award 2024 са Бора Бора (Френска Полинезия), Боулдърс (Южна Африка), Уайкики (Хавай), Копакабана (Бразилия).

Авторите на Топ 100 са публикували кратки представяния и снимки за всеки от стоте фаворита, които обясняват защо именно те са отличени. Уникална природа, биоразнообразие, местни традиции, културни забележителности, достъпност, дневни развлечения, нощен живот - това са критериите, по които са оценени плажовете.

Описанието за единствения български плаж е: "Слънчев бряг бързо набира слава като следващата голяма дестинация за плажни партита. Разположено покрай брега на Черно море, това оживено място гъмжи от барове, клубове и плажни партита, които продължават до зори. С достъпните си цени и безкрайните възможности за забавление Слънчев бряг предлага перфектна комбинация от слънчеви дни и наелектризиращи нощи."
Южноафриканският Boulder beach (на втора позиция в топ 100) се нарича така заради огромните заоблени камъни, заседнали в пясъка и в морето, но най-впечатляващото е, че тук е пълно с пингвини.

Заливът Мая Бей, Тайланд също е в челната десятка. Освен че е божествено красив, чарът му се допълва от филмова слава - тук е сниман "Плажът" с Леонардо ди Каприо.

"Черният пясък" в Исландия е постлан с вулканични камъчета, на които и дължи името си. В съчетание с причудливите мрачни базалтови скали този северен плаж изглежда като филмов декор и да, вдъхновил е създателите на филми като "Игра на тронове" и "Стартрек".

Намибийският Бряг на скелетите несъмнено е уникално място - заради силуетите на катастрофирали и полупотънали кораби, а също и заради традицията на местните хора да използват костите на загинали китове, за да си строят колиби.

Брегът на словенското езеро Блед е на 49-о място в топ 100 на очарователните плажове с красивата природа, с острова и кулите на замъка, напомнящи за средновековна приказка.

Полският плаж Сопот на Балтийско море също е намерил място в стотицата - заради красивите гледки и крайбрежните заведения, а също и защото има най-дългия дървен кей в Европа - 515 метра.