Свят

Иран заплаши: Посолствата на Израел вече не са в безопасност

   
Иран заплаши: Посолствата на Израел вече не са в безопасност

Съветник на върховния лидер на Иран предупреди днес, че израелските посолства "вече не са в безопасност", след като удар в Сирия, за който Техеран обвини Израел, уби седем членове на Революционната гвардия.

„Посолствата на ционисткия режим вече не са в безопасност“, каза Яхя Рахим Сафави, старши съветник на аятолах Али Хаменей, цитиран от агенция ИСНА.

Техеран се зарече да отмъсти за въздушния удар срещу Дамаск в понеделник, който изравни със земята сградата на иранското консулство, убивайки седем членове на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, включително двама генерали.

„Фронтът на съпротивата е готов; какъв ще бъде (отговорът) трябва да изчакаме“, каза Сафави, отбелязвайки, че „изправянето срещу този брутален режим е законно и легитимно право“. Той също така отбеляза, че множество израелски посолства в региона "са били затворени".

Атаката от понеделник, която уби 16 души, е петата поред срещу Сирия за една седмица, за която е обвинен Израел. Сред загиналите бяха генералите Мохамад Реза Захеди и Мохамад Хади Хаджи Рахими, които бяха старши командири в силите Кудс, подразделение за външни операции.

63-годишният Захеди е заемал няколко поста по време на 40-годишната си кариера. Той беше най-високопоставеният ирански войник, убит след гибелта на началника на силите Кудс генерал Касем Сулеймани, загинал при ракетна атака на САЩ през 2020 г. срещу летището в Багдад. /БГНЕС, АФП