Анализи

Вили Лилков: ПП-ДБ не са десни, Синя България призоваваме хората с консервативни нагласи

   
Вили Лилков: ПП-ДБ не са десни, Синя България призоваваме хората с консервативни нагласи

Нямам притеснения, всичко е ясно, особено тези, които влизат в политиката не трябва да имат притеснения. Това, което би трябвало да тревожи избирателите е да не се повтори същата ситуация като преди изборите и да не гледаме втора серия.Всичко е в ръцете на избирателите, но не можем да им се сърдим.

Това сподели в интервю пред БНР  общинският съветник в София и основател на Синя София Вили Лилков. Местната "Синя София" прераства в "Синя България" и разширената политическа формация ще се яви на изборите за ЕП и парламентарните, обяви вили Лилков.

"Моите хора са с експертиза, с обществен авторите и могат да носят отговорност и най-важно е, че са хора с кауза", заяви Лилков в предаването "12+3". 

За себе си той потвърди, "моята кройка е София, Столична община, проблемите на софиянци". Утре вечер, вторник, се събират експерти и започват да пишат програмата на Синя България за предстоящите избори 2 в 1.

"Идеята за "Синя София" да стане "Синя България" дойде от много обаждания от цяла България, от хора, с които сме работили през годините от СДС и ДСБ, с предложение след изборите да продължим проекта "Синя София" и да прерасне "Синя България" и изпълняваме желанието на хората от цялата страна, готови за нов политически проект", обясни разрастването на партията си.

Той призна, че също са изненадани от ситуацията, "в която ни поставиха управляващите от сглобката".

И оценява досегашната работа на Синя София:

"На местните избори категорично получихме оценка, че експертизата на"Синя София" и качествата на хората в листата ни, както и нашата политическа програма бяха най-добри. Не загубихме нито един дебат и показахме най-добрата подготовка, да се справим с проблемите на София. Това ще предложим и на нашите избиратели и граждани в тази кампания. Упреците естествено ги има, защото ние сме в политическа битка – това са реалностите." Относно обвиненията, че Синия София разцепва десните, Лилков заяви:

"Първо ПП-ДБ не са десни. Второ ние сме обявили в нашия апел на "Синя България", че ние сме отворени за всякакви разговори с политически партии, които споделят, описани на една страничка, нашите ценности. Апелираме десните избиратели и хората с консервативни нагласи и тези, които искат да възродят традициите в България, че сме готови с тези хора, партии и организации, да разговаряме."

Лилков припомни, че той е сред инициаторите на подписката, преди година, с която се настояваше да се състави проевропейско правителство:

"Обърнахме се към знакови фигури, към ГЕРБ и ПП-ДБ и бях доволен, че се състави правителство. За съжаление тези хора не оправдаха очакванията. Вместо са създадат стабилно мнозинство, допуснаха ДПС да стане лидер и да сменят дебата за Европа, Шенген и Украйна, с взаимни обиди, нападки, които завършиха с този скандал и те станаха печални герои.

"Питайте Бойко Борисов, Христо Иванов защо допуснаха ДПС, оправданието беше за промените в конституцията. Едно е да ги допуснеш като партньор, друго е да отстъпиш лидерството, и причината е слабото лидерство в тези партии. Затова Пеевски беше лидер в тази коалиция", заяви Вили Лилков.

Той бе категоричен, че Иван Иванов мапетник – ще има паметник на кмета Иван Иванов в София ще има, "дали утре или други ден, ще има това, което се случва и опитът да се спре е използване на политическа конюктюра". 

"Призовавам съветниците на ГЕРБ да разберат, че решенията в София се взимат в СОС, а не в парламента и не се прави така да се произнася Бойко Борисов от една зала", заяви Лилков.