Новини

Служебните министри от кабинета Главчев полагат клетва

   
Служебните министри от кабинета Главчев полагат клетва

Новото служебно правителство с премиер Димитър Главчев ще положи клетва в Народното събрание. Точката е единствена в дневния ред на парламента. Голямата неизвестна е дали ще има промени в представения миналата седмица в президентството кабинет. Димитър Главчев не е давал знак, че готви промени. От ПП-ДБ се обявиха срещу трима от министрите – вътрешния, правосъдния и на електронното управление, като вчера имаше протест и контрапротест срещу и за Калин Стоянов пред МВР. Представителите на ПП-ДБ напуснаха срещата при президента след представянето на служебните министри.

"Основната задача на служебното правителство е да организира прозрачни и честни избори. Нямаме никакво доверие към Калин Стоянов", обясни след това един от съпредседателите на ПП-ДБ Атанас Атанасов. Вчера вицепремиерът в оставка Мария Габриел припомни заслугите му за Шенген и призова да се запази добрия тон.

"Ние с Калин Стоянов сме работили изключително добре по темата Шенген. Неговата работа е ценена и на ниво ЕС. Просто наистина трябва да има граници. И размяната на реплики, и начинът, по който се правят внушения", коментира тя. 

Опозицията остана критична. 

"Самото правителство е балансиран кабинет на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Очевидно е, че има много добро разпределение на силите и на позициите вътре в това правителство и може би то подготвя една бъдеща тройна коалиция между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС", коментира лидерът на Възраждане Костадин Костадинов.

"Глупавите промени в Конституцията родиха изцяло политически кабинет на ГЕРБ. Така изглежда бъдещото служебно правителство. ПП-ДБ направиха тези скандални промени в Конституцията и сега цялото българско общество ще бе плодовете на тази глупост", каза Станислав Балабанов от ИТН. 

Кабинетът няма да се гласува от народните представители, според промените в конституцията те ще присъстват на клетвата. Все още няма потвърждение дали президентът ще дойде в НС.