Свят

Почина нобеловият лауреат по физика Питър Хигс

   
Почина нобеловият лауреат по физика Питър Хигс

Британският физик Питър Хигс почина на 94-годишна възраст. Теорията на Хигс за частица, която дава маса - т.нар. Хигс бозон, му донесе Нобелова награда за физика през 2013 г., предаде БГНЕС.

"Той почина мирно у дома си на 8 април, след кратко боледуване", се казва в изявление на Единбургския университет, където той е беше професор в продължение на почти 5 десетилетия.

"Семейството му помоли медиите и обществеността да уважат личния им живот в този момент", добавят от университета.

Хигс използва новаторска теоретична работа, за да обясни как Вселената има маса, като по този начин разреши една от най-големите загадки във физиката и си спечели място в учебниците редом с Алберт Айнщайн и Макс Планк. Неговата теория от 1964 г. за частица, която дава маса и която става известна като Хигс бозон или "божествената частица", носи на него и на белгийския физик Франсоа Енглерт Нобеловата награда за физика за 2013 г. Това се случи след експерименти в Големия адронен колайдер на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), които окончателно потвърдиха теорията през предходната година, почти половин век по-късно.

"Питър Хигс беше забележителна личност - истински надарен учен, чиято визия и въображение обогатиха познанията ни за света, който ни заобикаля", заяви Питър Матисън, заместник-ректор на Единбургския университет.

"Неговата пионерска работа е мотивирала хиляди учени, а наследството му ще продължи да вдъхновява още много поколения напред", добави Матисън.