Свят

Зеленски отново критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

   
Зеленски отново критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Украинският президент Володимир Зеленски за пореден път изрази съжаление поради липсата на оръжейна подкрепа от страна на Запада в борбата срещу руската инвазия, предаде ДПА.
"Нашите партньори разполагат с определени оръжия, от които се нуждаем днес, за да оцелеем. И аз просто не разбирам защо не получаваме тези оръжия", заяви Зеленски, който вчера беше в Харков в Източна Украйна, в интервю за германския вестник "Билд" и други медии на "Аксел Шпрингер".

Напоследък той неведнъж е призовавал за повече системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси, припомня ДПА, цитирано от БТА.

Зеленски посети Харковска област, която беше засегната от руските атаки, за да се запознае с щетите по енергийната инфраструктура и проблемите с електроснабдяването. Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус".

Германският канцлер Олаф Шолц и Бундестагът отхвърлили доставката на Киев на тази оръжейна система.

"Доколкото разбирам, канцлерът казва, че Германия не е ядрена сила и че това е най-мощната оръжейна система в Германия", каза Зеленски, като изглежда намекваше, че германският отказ за доставка на "Гаурус" е свързан с ядрените заплахи на руския президент Владимир Путин.

Зеленски продължава да се надява на милиарди долари помощ от САЩ за войната. "Но обединеният Запад разполага с модерни оръжейни системи", казва Зеленски. С тях Русия може да бъде победена, а Украйна да спечели.

Зеленски потвърди също така, че Украйна планира нова контраофанзива за освобождаване на окупираните от Русия територии. За това ще са необходими повече оръжия, особено от САЩ.

Украинският лидер също така очаква бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който се стреми да бъде преизбран по-късно тази година, да посети скоро Украйна. Тръмп се е съгласил да получи покана. Все още обаче не е определена дата.

Зеленски неведнъж е заявявал, че без помощ от Запада Украйна ще претърпи поражение във войната. В интервюто той също така заяви, че все още иска да остане в страната в случай на предстоящ провал.

"Аз не мога да напусна страната си. При никакви обстоятелства", каза той.