Анализи

Стоичков разби австрийците в Европарламента, иска Шенген

   
Стоичков разби австрийците в Европарламента, иска Шенген

С 20 минути закъсня конференцията "Младеж и спорт в ЕС: Големите обещания се сблъскват с реалността" заради присъствието на Христо Стоичков. Преди началото той шефът на волейбола Любо Ганев имаха лична среща с еврокомисаря за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илиана Иванова. Просто Стоичков доста трудно се придвижваше по коридорите. За се видят с него, дойдоха един куп евродепутати, вкюлючително и шведски, които никога не са долюбвали Камата.

В конференцията участваха и други легенди на родния спорт - най-успялата ни спортистка за всички времена Мария Гроздева, единствената ни олимпийска шампионка в плуването Таня Богомилова-Дангалакова, легендата в спортната гимнастика Йордан Йовчев, бившата световна шампионка по шах Антоанета Стефанова и медалистката от олимпийски игри по баскетбол Гергина Скерлатова.

Всичко бе организирано от Андрей Слабаков и колегата му Пиетро Фиоки от групата на Европейските консерватори и реформисти. От италианска страна участваха световната шампионка по биатлон Хана Аугенталер, евроейската по спортна стрелба София Литаме, шефът на най-големия спортен клуб - този на МВР или карабинерите Джузепе Чиофи и медалистът по параски Федерико Пелизари.
Андрей Слабаков откри конференцията с директното предложение 30% от програмата "Еразъм+" да отиват директно за спорт, особено за младите. "Има бази в Централна и Източна Европа, които пустеят, а там могат да тренират стотици", отбеляза той. Комисар Иванова му отвърна, че само за тази година по програмата има 75 милиона евро.

"Проблемът не е в липсата на средства, а в тяхното разходване", категоричен бе Слабаков. "Просто всичко е прекалено сложно", допълни той. Според него дори богатите страни имат проблеми с обезпечаването на тренировките на младите. Той не пропусна да поздрави и любимата "Славия" за рождения ден на клуба, който стана на 111 години.

"Тук сме, за да покажем, че трябва да подкрепим младите да спортуват. Да помогнем на треньорите. Да върнем спортните училища. Защото така ние станахме големи спортисти", категоричен бе Стоичков. "Нали си представяте как ще се чувства едно дете след час-два тренировки. Прибира се и заспива. Няма има време за телефона", отсече той.

"Европейският съюз е могъща организация, която може много да помогне", категоричен бе Стоичков. Според него спортното министерство осигурява достатъчно пари, но трябва да се спре с корупцията. "Не да се дадат 2 лева и да откраднат 2,50", допълни той.

"Треньорите ни бяха като бащи. Сега заради липсата на средства не обръщат толкова много внимание на децата. Това трябва да се промени", категоричен бе той.

Стоичков потвърди новината, че ще бъде до нашите през цялата олимпиада в Париж. "Знаете ли какво е да чуеш химна. Скоро бях в Марбея с гимнастичките.  Най-малката ми каква - аз ще спечеля златото. И го направи", коментира Стоичков.

Антоанета Стефанова предложи нова инициатива "Спорт ЕС", за да пътуват млади спортисти из цяла Европа с влак, а самата тя смята да прави уроци във влаковете, за което има подкрепата на европейската федерация начело със Зураб Айзмапарайшвили.

Таня Богомилова отбеляза, че най-големия проблем в плуването е липса на материална база. Според нея всичко върви надолу, като един от проблемите е заплатите на треньорите, които са малки. "Всичко опира до инфреструктура и средства, за да говорим отново за български спорт. И плуването да се върне в учебния процес, защото бе задължителен спорт. Тогава ще има здрави деца", допълни Богомилова.

"Спортните федерации се нуждаят спешно от иновации. Това може да им го даде бизнеса. Ние може да му дадем търсените нови социални умения. ЕС може да осигури фитнансова подкрепа за улесняване на сътрудничество между спорта, държавата и бизнеса", обясни Любомир Ганев. "Иницативата "С волейбол на училище" е точно такава", допълни той.

"Прибрах се след 30 години в моето училище "Никола Вапцаров". От една страна бях радостен. От друга - там бяха всички стари кошове, врати. От първа редица българският мина в миманса", каза още Стоичков. "Плакал съм при медалите на тези хора. Тръгнах от никъде и покорих най-големите върхове. С моите колеги", каза още той.

В края на речта си Камата попиля австрийския канцлер, че не ни пуска в Шенген. "В Дунава вода няма. Ако в Австрия го изграят по вода, аз го играя на суша. Не може моят народ да страда заради един човек. Няма как да ни пренебрегнеш. Трябва да сте сурови към тези, които не ни искат", завърши Стоичков. И го нераче Нехамер.

След това Андрей Слабаков политически некоректно се изказа, че ни мразят Австрия и Нидерландия - едната известна за пране на пари, другата - за наркотици.