Новини Свят

Тръмп призова Конгреса да прекрати вътрешно наблюдение в САЩ

   
Тръмп призова Конгреса да прекрати вътрешно наблюдение в САЩ

Бившият американски президент Доналд Тръмп днес призова Конгреса да прекрати противоречивата програма за вътрешно наблюдение в САЩ. Това усложни изгледите за нейното преразглеждане, което скоро може да поставено за гласуване в Камарата на представителите, предаде Ройтерс.

Бившият президент от Републиканската партия каза, че Конгресът не трябва да подновява някои части от Закона за наблюдение на чуждестранното разузнаване, който трябва да спре да действа на 15 април. Законът позволява на правоприлагащите органи да сканират огромни количества от данни, събрани от разузнавателния апарат на САЩ, без преди това да са получили одобрение от съдия.

Твърдолинейните републиканци и левите демократи се противопоставят на тези разпоредби, като твърдят, че те дават на правителството твърде много власт да шпионира своите граждани. Опонентите настояват да се изисква съдебно одобрение за достъп.

Американски съд установи миналата година, че ФБР неправомерно е търсило в базата данни 278 000 пъти за няколко години. Тръмп, който се кандидатира за президентските избори,  с желанието да си върне Белия дом от президента демократ Джо Байдън на изборите на 5 ноември, заяви, че законът е бил използван незаконно за шпиониране на кампанията му, без да предостави доказателства за това твърдение. „(Законът) БЕШЕ НЕЗАКОННО ИЗПОЛЗВАН СРЕЩУ МЕН И МНОГО ДРУГИ“, написа той в социалните мрежи.

Тръмп има огромно влияние сред законодателите от своята партия, отбелязва Ройтерс.

Неговото противопоставяне провали двупартийно споразумение, свързано с имиграцията, по-рано тази година.

Служители от ФБР и министерството на правосъдието казаха, че програмата е била от решаващо значение при случаи на контрабанда на наркотици, чуждестранни заплахи за киберсигурността и трансгранични престъпления.

Директорът на ФБР Кристофър Рей вчера каза, че служителите ще „заблудят сами себе си“, ако трябва да отидат при съдия, преди да използват данните. „Мога да ви уверя, че никой от нашите противници не се въздържа или връзва ръцете си“, каза той пред Американската асоциация на адвокатите.

Поддръжниците на законопроекта отговориха с реформи на повърхностно ниво, които биха оставили основния законопроект до голяма степен непроменен.

Перспективите пред него изглеждат несигурни. Ревизираният законопроект беше оттеглян два пъти заради двупартийната опозиция в Камарата на представителите, която републиканците контролират с малко мнозинство от 218:213.

Въпреки това, той мина през комисията по правилата на Камарата на представителите с гласуване 9:2 късно снощи, като разчисти пътя за гласуване в Камарата още тази седмица.

На пресконференция по-рано днес председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън защити преработената версия, но не каза кога ще я постави за гласуване, пише БТА.

„Тези реформи всъщност биха унищожили злоупотребите, които позволиха кампанията на президента Тръмп да бъде шпионирана“, каза той.

Тръмп враждува с американските разузнавателни агенции, откакто ФБР разследва президентската му кампания през 2016 г. за възможни връзки с руското разузнаване. Министерството на правосъдието заключи през 2019 г., че кампанията на Тръмп не е координирана с Русия, но също така установи, че той е наредил на служители да възпрепятстват разследването.