Свят

Израелски министър, съперник на Нетаняху: Хамас е победена от военна гледна точка

   
Израелски министър, съперник на Нетаняху: Хамас е победена от военна гледна точка

Бени Ганц, министър от израелския военновременен кабинет, заяви, че палестинската ислямистка групировка "Хамас“ в ивицата Газа е "победена от военна гледна точка" от израелската армия, която ще продължи офанзивата си, като се фокусира върху района на град Рафах, предаде Франс прес.

"Групировката "Хамас" е победена от военна гледна точка. Нейните бойци са били елиминирани или се укриват. Капацитетът на групировката е намален и ще продължим да атакуваме частите ѝ, които са оцелели", заяви опозиционният лидер в южния израелски град Сдерот.

"Ние сме на прав път и няма да спрем. Ще влезем в Рафах. Ще се върнем в Хан Юнис", допълни Ганц. В неделя израелската армия заяви, че се изтегля от Хан Юнис, припомня АФП. 

През последните дни израелският премиер Бенямин Нетаняху отново посочи какви са целите на подготвяната офанзива срещу град Рафах, който е разположен близо до границата между ивицата Газа и Египет. Над 1,5 млн. разселени палестинци са потърсили убежище в района, който според Израел е последният голям бастион на "Хамас", пише БТА. 

Ганц е съперник на Нетаняху от центристкия политически спектър и се съгласи да се присъедини към военновременното правителство след нападението на "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври.