Шоу

Палмовото масло: Какви са ползите и вредите

   
Палмовото масло: Какви са ползите и вредите

През последните години в света нарасна производството и употребата на палмово масло. То има репутацията на опасна  мазнина. Така ли е наистина? Ето какво казва диетологът и ендокринолог Виктор Жиляев.

Палмовото масло се използва за предотвратяване на дефицита на витамин А, съдържа и витамин Е, който помага в борбата срещу деменцията.

Според експерта палмовото масло се използва в много продукти, но не всички са опасни. Съдържащият се в него витамин Е е мощен антиоксидант, който предотвратява окисляването на мазнините в организма и предпазва от различни заболявания.

Диетологът уточнява, че то е доста калорично - съдържа около 900 калории на 100 грама. Основната опасност от такова масло е нагряването му до температури над 200 градуса. При такива условия то освобождава канцерогени, които увеличават риска от рак.

„В състава на сладоледа всъщност може да се добави палмово масло вместо млечна мазнина. Тогава производителите обикновено пишат „растително масло“ или „заместител на млечна мазнина“, посочва той.

Специалистът добавя, че такъв сладолед може спокойно да се консумира, тъй като не подлежи на термична обработка.