Свят

Испанската кралица София е откарана по спешност в болница

   
Испанската кралица София е откарана по спешност в болница

Испанската кралица София е откарана по спешност в болница в Мадрид - а синът й крал Фелипе публикува актуална информация за нейното здраве.  

85-годишната кралска особа беше приета в международната клиника Ruber в Мадрид за лечение на инфекция на пикочните пътища в сряда, съобщава Daily Mail.

Нейният син крал Фелипе, 56-годишен, по-късно беше заснет да маха от пътническата седалка на своя Lexus, след като я посети в болницата в сряда следобед - и също присъстваше до леглото й във вторник вечерта,  според испанския вестник El Mundo.

Той побърза да успокои загрижените кралски фенове, като каза на медиите пред болницата: „Тя е много добре, весела е и нетърпелива да бъде изписана и да се върне възможно най-скоро.“

Не е ясно колко дълго кралица София ще остане под наблюдение в здравния център. София е „кралицата майка“ на Испания, откакто съпругът й крал Хуан Карлос абдикира от престола в полза на техния син Фелипе през 2014 г. Оттогава тя поддържа натоварен график от публични ангажименти заедно със сина си Фелипе и бляскавата му съпруга, кралица Летисия. Тя се фокусира върху благотворителните си дейности, прекарвайки времето си между La Zarzuela и двореца Marivent в Палма де Майорка през летните месеци.

Неотдавна в понеделник тя присъства на трибюта на Фернандо Гомес-Асебо и Борбон, но едва на следващия ден беше откарана по спешност в болница. Тя също присъства на сватбения прием на Тереза ​​Уркихо и кмета на Мадрид  Луис Мартинес-Алмейда в събота, заедно с множество известни гости. Към София се присъединиха нейният съпруг Хуан Карлос, както и двете им дъщери, инфанта Елена и инфанта Кристина. Децата на Елена, Виктория и Фелипе, и синът на Кристина Хуан също присъстваха.

Кралица София планираше да пътува до Уеска в петък за ангажимент в хранителните банки на града, но оттогава беше отменен.   Тя обикновено е известна с доброто си здраве и остава активна Това е първият път в болница, за който се съобщава, че е приета в болница, откакто роди крал Фелипе през 1968 г.

Родена като принцеса София на Гърция и Дания на 2 ноември 1938 г. в двореца Татой в Атина, Гърция, тя е най-голямата дъщеря на гръцкия крал Павел и Фредерика Хановерска. Член на гръцкия клон на династията Шлезвиг-Холщайн-Зондербург-Глюксбург, нейната пра-пра-баба също е кралица Виктория. Тя е роднина, както на нейната приятелка покойната кралица Елизабет, така и на принц Филип. Тъй като семейството на София е принудено да отиде в изгнание по време на Втората световна война, тя прекарва част от детството си в Египет и Южна Африка. Тя завършва образованието си в престижното училище-пансион Schloss Salem в Южна Германия, а след това учи социални науки, музика и археология в Атина. София също е учила във Fitzwilliam College, колеж, част от университета в Кеймбридж. Страстна яхтсменка, кралската особа представляваше родната си страна Гърция като резервен член на спечелилия златен медал отбор по ветроходство на Летните олимпийски игри през 1960 г. заедно с брат си Константин (наследник на вече свалена гръцка монархия).

София се запознава с инфанта Хуан Карлос, неин трети братовчед по бащина линия, през 1954 г. на круиз из гръцките острови и отново на сватбата на херцога на Кент през 1961 г. Те се женят по-малко от година по-късно в Атина в католическата катедрала Свети Дионисий. Скоро след това, през 1973 г., монархията в Гърция е премахната. Заедно тя и Хуан Карлос имат три деца: инфанта Елена, инфанта Кристина и крал Фелипе. Смята се, че Хуан Карлос е допринесъл за мирния преход на Испания към демокрация и заедно със съпругата си кралица София се радваше на години на възхищение.

Двойката имаше близки отношения с кралица Елизабет и британското кралско семейство - принц Чарлз, принцеса Даяна и двамата им синове принцовете Уилям и Хари често прекарваха ваканции в летния дворец в Майорка. Като кралица София никога не е коментирала публично политически въпроси.

Когато единственият й син Фелипе, известен тогава като принц на Астурия, обяви годежа си с Летисия Ортис през ноември 2003 г., София взе бившата журналистка и водеща на новини под крилото си. През юни 2014 г. Хуан Карлос абдикира в полза на сина си и Фелипе и Летисия стават крал и кралица на Испания. Въпреки цялата си ранна популярност, Хуан Карлос е изневерявал редовно и е обвинен в множество обвинения в корупция.