Новини Свят

Путин: Русия трябваше да атакува украински енергийни обекти в отговор на Киев

   
Путин: Русия трябваше да атакува украински енергийни обекти в отговор на Киев

Президентът Владимир Путин беше цитиран да казва днес,  че Русия е била принудена да започне да атакува украински енергийни обекти в отговор на атаките на Киев по руски обекти, предаде Ройтерс.

"За съжаление наблюдавахме серия от удари по нашите енергийни обекти и бяхме принудени да отговорим", цитират  руските информационни агенции казаното от Путин на президента на Беларус Александър Лукашенко.

Путин заяви, че нападенията са част от целта на Русия за "демилитаризиране" на Украйна, тъй като атаките са засегнали военната промишленост на  Киев. 

"Ако всичко се върти около решаването на въпросите, за които говорихме в началото, в енергийния сектор те са свързани, наред с други неща, с решаването на една от задачите, които си поставихме, а именно демилитаризацията. На първо място, ние изхождаме от това, че по този начин влияем на военнопромишления комплекс - отбранително-промишления комплекс на Украйна, и то пряко", каза Путин, цитиран от ТАСС.

По думите му Русия се е въздържала от извършване на подобни атаки през зимата "от хуманитарни съображения", предаде Ройтерс.

От своя страна на срещата Лукашенко заявил, че Беларус е готова да участва в процеса на мирно уреждане на ситуацията в Украйна, предаде ТАСС.

"Така че в този случай аз абсолютно подкрепям мирния процес, от който Русия никога не се е отказвала - и днес, наред с други неща", заяви беларуският президент.

Москва е готова за конструктивен диалог по украинското урегулиране, но няма да позволи налагането на позиции, които не се основават на реалностите, предупреди пък руският президент, предаде БТА.

 "Нашата цел не е да поставяме всички в трудно положение. Напротив, ние сме готови да работим конструктивно", увери Путин в разговора с беларуския си колега Александър Лукашенко, визирайки уреждане на украинската криза.