Анализи

Маркет ЛИНКС: 46% от българите са разочаровани от политическата ситуация

   
Маркет ЛИНКС: 46% от българите са разочаровани от политическата ситуация

Изследването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“, проведено е сред 1046 души над 18 г. между 30 март и 7 април, чрез пряко-лично интервю и онлайн анкета.

При оценка на това какви емоции изпитват, които са свързани с политическата ситуация в страната, 18% определят, че са гневни. Други 14% са тревожни.

Избирателите като цяло дават оценка 2,7 по 6-балнта училищна система на 49-ото Народно събрание. 2,8 е оценката за кабинета „Денков“.

Снимка: btvnovinite.bg

При отделните избиратели оценките не са много по-високи. Избирателите на ПП-ДБ посочват, че оценката им за кабинета е 4,2, а тези на ГЕРБ-СДС – 2,8.

41% от анкетираните посочват, че ще гласуват на предсрочните парламентарни избори през юни, а 12% са категорични, че няма да го направят.

Снимка: btvnovinite.bg

Доверието в институциите през последните месеци постепенно спада. Доверието в Народното събрание през септември е било 15%, докато през март – 9%. Това в правителство през септември е било 21%, а сега е 14%.

Повече от 8 пункта разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Резултатът на ГЕРБ-СДС е 25,5% от гласуващите. Този на ПП-ДБ е 17,1 на сто.

Третото място сред заявилите, че ще гласуват, е на ДПС с резултат 11,8%.

Партията на Костадин Костадинов е на второ място при подреждането спрямо всички анкетирани, но сред гласуващите, „Възраждане“ е четвърта по ред – с 10,3%.

Социалистическата партия събира подкрепата на 8,7%. Според проучването „Има такъв народ“ е под прага за влизане – с  3,9% сред гласуващите.