Икономика

Вдигат заплатите в армията с 30% от 1 януари догодина

   
Вдигат заплатите в армията с 30% от 1 януари догодина

Всички парламентарни групи, без изключение, внасяме проект на решение за изменение на Закона за отбраната и въроръжените сили, с който заплатите на военнослужещите ще скочат с близо 30%. Това го правим, защото липсата на адекватни възнаграждения е една от основните причини за напускане на армията. Ако искаме да имаме съвременна армия, не трябва да инвестираме само във въоръжение, но и в хората. Искам да благодаря на абсолютно всички парламентарни групи. Надявам се преди 6 май законодателните промени да се приети и да влязат в сила.

Това заяви на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ - СДС и председател на комисията по отбрана Христо Гаджев.

"Искам да благодаря на всички депутати за това решение", обяви от своя страна служебният министър на отбраната ген. Атанас Запрянов . "Едно такова решение ще даде мотивация на военнослужещите и ще покаже, че държавата се грижи за тях. Това решение ще доведе до отлив на рапортите за напусканеи ще повиши интереса към военната служба", добави той.  

"По отношение на числеността на мобилизационния резерв не мога да говоря. Това беше причината заседанието да е закрито", продължи служебният военен министър. Запасът ни застарява и трябва да решим този проблем. Ще мислим за неговото освежаване и подмладяване. Трябва да повишим интереса към военната служба. Може би ще успеем да освежим резерва си и с доброволчество. Този процес продължаваме да го анализираме. Възрастта няма да вдигаме. Нито за кадровата служба в мирно време, нито за военновременния отчет на нашите граждани. Ще преминем към електронен отчет на резерва. Така няма да разкарваме гражданите. Оповестяването на запаса ще бъде извършвано с електронни средства. Тези повиквателни не значат, че свикваме хората в армията. Това е част само от военния отчет. Тези хора ще получат назначение в тези формирования, които днес парламентът утвърди. Предвиждаме поддържане на готовност на тези формирования. Не предвиждаме никаква мобилизация", категоричен бе министър Запрянов.

"Дигитализацията на режима за военните окръжия беше част от програмата на предишното правителство, но не видяхме МС да внесе такъв законопроект", заяви Христо Гаджев. "Относно заплатите се надявам промените в закона да влзят в сила преди 6 май, заради празника на българската армия. Предвижда се новите възнаграждения да влязат в сила от 1 януари 2025 година, за да могат да бъдат планирани с бюджета за догодина. Същото важи и за служителите на МВР. И двете увеличения се планират за бюджета за 2025 година и ще излязат около 520 млн. лева. Началната база за заплата в армията в момента е 1 450 лева. След увеличението от 1 януари догодина началната заплата трябва да стане 2 200 лева, което е много по-атрактивно. С колегите от военна комисия на място ще се запознаем със ситуацията в авиобазата "Граф Игнатиево", каза още Христо Гаджев

"Няма подводни камъни в МО. Аз съм в системата и няма нещо, което да ни притеснява. Ще надграждаме и ще ускорим процеса на доставка на помощта за Украйна", завърши ген. Запрянов.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати