Свят

Белгия извършва разследване на мрежа за руско влияние в Европейския парламент

   
Белгия извършва разследване на мрежа за руско влияние в Европейския парламент

Премиерът на Белгия, Александър де Кро, съобщи, цитиран от местни медии, че Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент. Следствието се провежда в няколко държави, където се предполага, че евродепутати са получили пари в брой от Москва, предава БТА.

Де Кро отбелязва, че миналата седмица в Белгия влязоха в сила законови промени, свързани с външната намеса и шпионската дейност. Той уточнява, че замесените евродепутати са получавали възнаграждение, за да разпространяват руска пропаганда.

Според него целта е в следващия състав на ЕП след изборите през юни да има по-голямо присъствие на проруски представители, за да се постигне намаляване на европейската помощ за Украйна. Де Кро е добавил, че Белгия е поискала спешно заседание на Агенция на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст). Той предлага със случая да се заемат Европейската прокуратура и Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ). Ако се потвърди, този случай ще бъде вторият засечен опит за външно влияние в ЕП от последните месеци след избухването на скандала "Катаргейт" и установяването на проруско поведение на евродепутатката Татяна Жданока, която вчера беше глобена с 1750 евро.