Спорт

Рекорд в Пирин: Никола Калистрин прекоси със ски 30 върха за под десет часа

   
Рекорд в Пирин: Никола Калистрин прекоси със ски 30 върха за под десет часа

Състезателят по ски алпинизъм Никола Калистрин постави Рекорд в Пирин. Той прекоси със ски 30 върха за по-малко от десет часа. Така се превърна в единствения човек, изминал скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин.

„Трасето стартира от връх Пирин, който е най-северната част от северния дял на Пирин планина, а финалът му беше на Бойков връх, който пък е най-южната част от Северното било“, обяснява спортистът. Дистанцията между старта и финала е 42 километра. Целта на Никола Калистрин е да преодолее трасето за по-малко от 10 часа.

„Това е един от най-техничните маршрути в България, който може да се премине почти изцяло със ски, като на места трябва да се използва алпийска екипировка - котки, пикел, въже“, разказва състезателят по ски алпинизъм. Преди официалния опит минавал маршрута на части, за да подготви тялото си за изпитание от най-висок калибър. „Сборната денивелация, която се преодолява, е над 4 600 метра. Като натоварване – повече от два маратона“, споделя Никола Калистрин.

Един от хората, повярвали в идеята, е Кирил Николов – Дизела. Той е част от екипа, планирал маршрута. „Съгласих се, защото съм правил подобни неща. Това, което му бях казал като съвет, е да не се фокусира върху тези 10 часа“, посочи Дизела.  

В крайна сметка Калистрин достига Бойков връх за 8 часа и 20 минути и доказва, че мисията е възможна. Цялото разстояние взел почти без почивка. Мотивацията за успеха си черпи от два основни извора – да покаже красотата на България и да докаже, че е подходяща дестинация за такъв вид спорт. Спорт, който скоро ще се превърне и в олимпийски.