Свят

Германия прие закон за смяна на пола

   
Германия прие закон за смяна на пола

Германският парламент прие закон, който улеснява законната смяна на пола. Освен това се въвеждат високи глоби, при определени обстоятелства, за разкриване на предишно регистрирано име или пол на някого без негово съгласие.

Досега за промяна на регистрирания пол се изискваше лекарско удостоверение и одобрение от семейния съд. Сега навършилите 18 години могат да се определят на мъже, жени или друго - трета възможност за избор на пол, която вече съществува в германското законодателство.

Три месеца след подаването на молбата за промяна кандидатите ще трябва да се явят лично в службата по вписванията. Може също така да поискат да не се вписват никакви данни за пола.

Умишленото разкриване на родното име или първия пол на някого може да доведе до глоба в размер до 10 000 евро. Все пак има изключения - например, ако това е законово изискване поради съдебно производство или полицейско разследване.

Първите имена трябва да отразяват новия юридически пол. Тоест за вписване на мъж е необходимо мъжко име, а за вписване на жена - женско.

От 14 г. до 18 г. ще се нуждаят от съгласието на родителите или законните настойници, а лицата под 14 години ще трябва да направят декларацията от своите родители или законни настойници.

В рамките на 12 месеца след подаване на заявлението не може да се извършва допълнителна промяна или връщане на името.

Законът уточнява, че тези, които управляват общи помещения - като например фитнес зали, все още могат да решават кой да има достъп до тях и коя съблекалня да използва. 

Заявленията за преминаване от мъжки към женски пол или към друго, подадени по-малко от два месеца преди извънредна ситуация в областта на националната отбрана, ще бъдат спрени.

Новите правила влизат в сила на 1 ноември. "Проявяваме уважение към транссексуалните, интерсексуалните и небинарните хора, без да отнемаме правата на другите. Така продължаваме да движим модернизацията на нашата страна. Това включва признаване на реалностите в живота и превръщането им във възможни със закон", заяви канцлерът Олаф Шолц.

Найк Славик от „Зелените”, която е транссексуална, заяви, че това е "първа стъпка" към общество, което позволява самоопределяне на транссексуалните хора.

Консерваторите и крайнодясната партия AfD бяха сред тези, които се обявиха против плановете, като предупредиха, че със законодателството може да се злоупотреби.

Изразена бе и загриженост относно въздействието върху младите хора. "Непълнолетните, без подходяща консултация, могат да изберат път, за който по-късно да съжаляват", заяви Марейке Вулф от CDU.

Законът за самоопределението беше приет с 374 гласа "за", 251 гласа "против" и 11 гласа "въздържал се".