Свят Шоу

Почина легендарният дизайнер Роберто Кавали

   
Почина легендарният дизайнер Роберто Кавали
  google

Известният италиански моден дизайнер Роберто Кавали е починал на 83 години.

Неговото влечение към ярките животински мотиви и изкусните му творения го превърна в любимец на международния светски живот в продължение на десетилетия.

Дизайнерът е починал в дома си във Флоренция след дълго боледуване.

През 2015 г. продава модния си бранд.

Кавали е роден на 15-ти ноември 1940 година във Флоренция.

Кавали остава сирак съвсем малък, когато нацистите убиват баща му, и от шока той заеква до 20-годишната си възраст и трудно се концентрира. Въпреки трудностите той пак успява да завърши Академията за изкуство във Флоренция, след това той се насочва към фотографията и накрая - към модата.

Роберто Кавали е част от артистично семейство. Дядо му, Джузепе Роси, е бил един от членовете на италианското артистично движение Macchiaoli и неговата работа може да се види в галерията „Уфици“, а майка му е била известна със своите шивашки умения.

Той е известен със създаването на едни от най-дръзките и сложни щампи в модната индустрия. Името му се свързва с „пясъчните“ дънки, които се превърнаха в стандарт за производителите на деним.

Като студент в институт по изкуствата, Роберто Кавали създава серия от флорални принтове, използвайки техника за плетка и новаторски начини за печат върху кожа.

Постепенно дизайнерът започва да прави масивни пачуърк модели от различни материали. С тази си работа, Кавали привлича вниманието на Pierre Cardin и Hermes. На 32-годишна възраст дебютира първата си линия за прет-а-порте в Париж.