Анализи Икономика

Всички милиардери под 30 години са наследили богатството си

   
Всички милиардери под 30 години са наследили богатството си

Всички милиардери по света под 30 години наследили богатството си, сочи проучване на Forbes. Първата вълна на „великия трансфер на богатство“, в която повече от 1000 богаташи се очаква да предадат над $5,2 трилиона на своите наследници предстои през следващите две десетилетия.

Вече има повече милиардери от всякога (2781) и се очаква броят им да нарасне през следващите години, тъй като едно възрастно поколение супербогати хора се готвят да дадат богатствата си на децата си. Forbes установи, че има 15 милиардери на възраст до 30 години.

Средностатистическият милиардер е на 66 години, а най-възрастният човек в класацията е на 102. 

Тази година 25-те най-млади хора в списъка на световните милиардери на Forbes са на 33 или по-малко години. Заедно те притежават 110 млрд. долара. Няколко от тях са самоизградили се, създавайки забележителни компании като Snap (Евън Шпигел, 33 г.), Gymshark (Бен Франсис, 31 г.) и Oculus VR (Палмър Лъки, 31 г.). Повечето са получили голяма помощ. За пръв път от 2009 г. насам всеки милиардер под 30 години е наследил състоянието си – резултат от това, че някои самостоятелни предприемачи са влезли в 30-те си години, и знак, че “голямото прехвърляне на богатство” е започнало.

Най-младият милиардер в света е бразилката Ливия Войт. Тя е само на 19 и все още в колежа, а притежава приблизително 1,1 млрд. долара, благодарение на миноритарния си дял в производителя на електрическо оборудване WEG. Съосновател на компанията е покойният й дядо. Тя и по-голямата й сестра Дора Войт де Асис, на 26 г., са две от седемте свежи лица сред 25-те най-млади милиардери и две от 18-те наследници в тази група.

Най-богатите от наследниците са ирландските братя Мистри, на 25 и 27 години, чието състояние се оценява на 4,9 млрд. долара за всеки, благодарение на базирания в Мумбай конгломерат Tata Sons, който обхваща ИТ и комуникации, инженерство и енергетика. Те получават миноритарните си дялове в Tata след смъртта на баща си Сайръс Мистри през 2022 г., който умира по-малко от три месеца след почитания им дядо Палонджи Мистри. Двамата далеч не са единствените млади милиардери, които са се присъединили към списъка през последните три години поради смъртта на баща си.

 
Леонардо Мария Дел Векио, на 28 г., е главен стратегически директор на EssilorLuxottica и един от наследниците на компанията. Снимка: Getty Images

Италианецът Клементе Дел Векио, на 19 г., получи солиден дял в италианско-френския производител на Ray-Ban, EssilorLuxottica, след смъртта на Леонардо Дел Векио през 2022 г. Братята му Леонардо Мария, на 28 г., и Лука, на 22 г., също наследяват състояния, както и трима по-големи братя и сестри. След това е Софи Луиза Филман, 29 г., германска наследница на Fielmann AG – богатство от очила, оставено от баща й Гюнтер Фиелман, който почина през януари на 84-годишна възраст.

Тези наследства показват началото на дългоочакваното прехвърляне на богатство между поколенията сред застаряващото население по света. В САЩ бейби бумърите и по-възрастните от тях (родените през 1964 г. или по-рано) притежават 95,9 трлн. долара от общо 147,1 трлн. долара богатство на домакинствата, според Федералния резерв. Очаква се трилиони да се сменят всяка година, тъй като заможните възрастни хора умират и оставят състоянието си на потомците. Застаряващи милиардери като 88-годишния Чарлз Кох и 86-годишния Фил Найт в момента се подготвят да предадат наследството си на своите деца.

Друга причина, поради която толкова много свръхмлади милиардери са наследници: Много от архетипните самоизградени млади магнати като Боби Мърфи от Snap (35 г.) и Марк Зукърбърг от Meta (39 г., САЩ) са пораснали. Те не са заменени. Тази година сред 25-те най-млади самоизградили се компании има само един новодошъл: Шунсаку Сагами от Япония, 33 г., специалист по сливания и придобивания, чиято компания M&A Research Institute Holdings използва изкуствен интелект за подбор на клиенти. Акциите на компанията скочиха с над 800% от излизането й на борсата през юни 2022 г., което го изстреля в класацията на милиардерите. А създаването на богатство в млада възраст не е гаранция, че предприемачите могат да го задържат. Миналата година Райън Бреслоу беше най-младият самоизградил се милиардер на 28 години. Ако не беше се провалил, все още щеше да е.

През 2024 г. Райън Бреслоу изпадна от списъка с милиардери под 30 г. Снимка: Getty Images

Почти всички от тези 25 души, които се класираха, са по-богати от миналата година. Най-голямата годишна печалба принадлежи на наследника на Red Bull Марк Матешиц, чието състояние се е увеличило с 4,9 млрд. долара, следван от Михал Стнад, който наследи и сега управлява производителя на отбранителни продукти “Чехословашката група” и има 2,4 млрд. долара повече от миналата година. Повечето от най-младите милиардери – 15, или 60% – са от Европа. Останалите са от Бразилия, Южна Корея и Хонконг (всички наследници) или от Япония и САЩ (всички самоизградили се).

Наследникът на Red Bull Марк Матешиц e увеличил най-много състоянието си за една година от всички млади милиардери. Снимка: Getty Images

Тук ви представяме 10 от най-младите членове на списъка на световните милиардери на възраст  до 33 години, подредени от най-възрастния до най-младия.

Фироз Мисти
Възраст: 27 г. | Гражданство: Ирландия | Източник на богатство: Диверсифициран | Нетно богатство: $4,9 млрд.

Той и брат му Захан са най-богатите от 30-годишните, главно благодарение на своите 4,6% дялове в Tata Sons, индийски конгломерат на стойност 150 млрд. долара (приходи), който притежава 29 публични компании, включително Tata Consultancy и Tata Motors. Таtа обмисля собствено IPO през следващите месеци. Той и Захан наследяват дяловете си през 2022 г. Това е белязано от семейна трагедия, когато 54-годишният им баща загива в автомобилна катастрофа по-малко от три месеца след като дядо им, някогашен председател на Таtа и най-голям индивидуален акционер, умира на 93-годишна възраст. Чичо им Шапур Мистри държи останалата част от семейния дял от 18,4%.

Дора Войт де Асис
Възраст: 26 г. | Гражданство: Бразилия | Източник на богатство: Индустриални машини | Нетно богатство: $1,1 млрд.

Тя и сестра й Ливия са най-малките внучки на Вернер Рикардо Войт, милиардер, съосновател на бразилския производител на електрическо оборудване WEG, който почина през 2016 г. Те притежават по 3,1% от WEG, което е малко по-малко от дяловете от 3,9%, притежавани от по-големите им братовчеди Едуардо и Мариана. WEG изнася в над 135 държави и е един от най-големите производители на електрически двигатели в света. Нито Дора, нито Ливия имат участие в дейността на компанията.

Захан Мистри
Възраст: 25 г. | Гражданство: Ирландия | Източник на богатство: Диверсифициран | Нетно богатство: $4,9 млрд.

Подобно на брат си Фироз, богатството му се дължи на 4,6% дял в конгломерата Tata, както и на 25% дял в строителния гигант Shapoorji Pallonji Group. Двамата с Фироз поемат ръководни функции в затъналата в дългове SP Group и помагат за нейното реорганизиране след смъртта на баща им. Въпреки че той и братята му са ирландски граждани, живеят в Мумбай, където са базирани както SP Group, така и Tata.

Реми Дасо
Възраст: 22 г. | Гражданство: Франция | Източник на богатство: Авиация; Нетно богатство: $2,5 млрд. 

Наследява милиардите си, когато баща му загива при инцидент с хеликоптер през 2021 г. на 69-годишна възраст. По-голямата част от богатството му идва от приблизително 2,5% дял във френската софтуерна компания Dassault Systèmes и приблизително 4,1% дял в Dassault Aviation. Неговият прадядо, оцелял от Холокоста, полага основите на семейното богатство, когато изобретява самолетно витло, използвано от французите през Първата световна война.

Лука Дел Векио
Възраст: 22 г. | Гражданство: Италия | Източник на богатство: Очила | Нетно богатство: $4,7 млрд.

Той е поредният наследник Дел Векио, чието богатство се дължи на 12,5 % от собствеността му в Delfin – холдинговата компания, която притежава дялове в гиганта за очила EssilorLuxottica, както и в застрахователя Generali, банките Mediobanca и UniCredit, и строителния предприемач Covivio, всички базирани във Франция и Италия. За разлика от своя полубрат Леонардо, той не участва в EssilorLuxottica.

Ким Джунг-мин
Възраст: 22 г. | Гражданство: Южна Корея: Източник на богатство: Онлайн игри; Нетно богатство: $1,4 млрд. 

Заедно със сестра си Джунг-юн притежават по около 9% от южнокорейско-японското издателство за онлайн игри Nexon, основано от покойния им баща Ким Джонг-джу през 1994 г. Те наследяват дяловете си след неговата смърт на 54-годишна възраст през 2022 г. Хитовата ролева видеоигра MapleStory на Nexon, пусната през 2003 г., спомогна за популяризирането на модела free-to-play, при който потребителите плащат само за козметични, несъществени аксесоари за своите герои. Нито тя, нито сестра й имат участие в компанията.

Кевин Дейвид Леман
Възраст: 21 г. | Гражданство: Германия | Източник на богатство: Аптеки | Нетно богатство: $3,3 млрд.

Дори и за този списък неочакваната му печалба е дошла рано: баща му му подарява своя дял от 50% във водещата германска марка дрогерии dm-drogerie markt, когато той е само на 14 г. Нито той, нито баща му са оперативно ангажирани в dm и умишлено запазват нисък профил. Веригата дрогерии има над 4000 магазина в цяла Европа и отчита приходи от около 17 млрд. долара за финансовата 2023 г.

Ким Джунг-юн
Възраст: 20 г. | Гражданство: Южна Корея | Източник на богатство: Онлайн игри | Нетно богатство: $1,4 млрд.

Тя и сестра й притежават 9% от дяловете в разработчика на игри Nexon, най-вече чрез холдинговата компания NXC, както и друга, наречена Wise Kids. Тези активи, както и милиони под формата на дивиденти, съставляват по-голямата част от състоянието им. След смъртта на баща им през 2022 г. те плащат голям данък върху наследството под формата на акции на NXC, които дават на правителството дял от 29,3% в компанията. Сега сестрите притежават 36,7%.

Клементе дел Векио
Възраст: 19 г.| Гражданство: Италия | Източник на богатство: Очила | Нетно богатство: $4,7 млрд.

Той е третият брат Дел Векио и четвъртият наследник на богатство от очила сред милиардерите под 33 години. Подобно на братята си, притежава 12,5% от холдинговата компания Delfin, която има дялове в редица компании, сред които производителят на Ray-Ban EssilorLuxottica. Понастоящем тримата братя живеят в Милано.

Ливия Войт
Възраст: 19 г.| Гражданство: Бразилия | Източник на богатство: Индустриални машини | Нетно богатство: $1,1 млрд.

Деветнадесетгодишна до юли и с два месеца по-млада от Клементе Дел Векио, тя е най-младият милиардер в света. Подобно на сестра си Дора, Ливия Войт притежава 3,1% от WEG и е спечелила милиони от дивиденти. В момента тя е записана в университет и завършва курс по психология.

forbesbulgaria.com