Свят Шоу

Катафалката с ковчега на Роберто Кавали пристигна в резиденцията му

   
Катафалката с ковчега на Роберто Кавали пристигна в резиденцията му

Подготовката за погребението на 83-годишния моден дизайнер Роберто Кавали вече е в ход, съобщава агенция Ройтерс.

Катафалката с ковчега пристигна в резиденцията на модния дизайнер малко преди обяд в събота (13 април). Зад нея имаше конвой от автомобили.

Погребението му ще се състои във Флоренция в понеделник, съобщават италианските медии.

Роберто Кавали е известен с животинските щампи в облеклата. Неговите дрехи бяха любими на голяма част от звездите в шоубизнеса.

Дизайнерът почина в петък в дома си във Флоренция, като скръбната вест беше оповестена от италианската информационна агенция ANSA.

"Той наистина беше прекрасен човек, винаги е бил учтив с мен, но вярвам, че беше такъв с всички“, каза Роки Ренато, който е бил служител в компанията на дизайнера и го познава добре.

Дизайнерът оставя след себе си шест деца от три различни съпруги. Най-малкото му дете – Джорджо, е на малко повече от годинка. До стилиста в последните дни от живота му, както и в последните 15 години, беше неговата трета партньорка Сандра Бергман Нилсън.

От първия си брак със Силванела Джанони Кавали модният дизайнер има син и дъщеря – Томазо и Кристиана, а втората му съпруга Ева Дюрингер ражда три деца – Робeр, Ракеле и Даниеле, припомнят италианските медии.

Той ще остане в историята на модата като виртуоз в създаването на тоалети, подходящи както за червените килими, така и за ежедневието. Дизайнерът беше също така и голям предприемач, адаптиращ се винаги към промените в модния бизнес.

Първата си колекция дизайнерът представя през 1970 г. по време на седмицата на модата прет-а-порте в Париж. След това неговото присъствие на големи модни форуми е неизменно. През 1972 г. открива първия си бутик в Сен Тропе, Франция. 

Спечелва си световна слава с дрехите, вдъхновени от природата. Известни са и колекциите му от деним, както и пищните му тоалети, проектирани за различни церемонии и награди.

Много световно известни модели са дефилирали на подиума за Роберто Кавали – сред тях например са супермоделите Наоми Кембъл и Синди Крауфорд. 

Роберто Кавали, който основа свой собствен лейбъл – Just Cavalli, в началото на 70-те години на XX век, беше болен от известно време. Марката предлага основно мъжки и дамски дрехи, но също така и аксесоари – слънчеви очила, часовници, парфюми, бельо и бански костюми. 

През 2015 г. дизайнерът продава модната си къща на инвестиционен фонд, а малко след това се оттегля и от поста на творчески директор.