Свят

Израел осъмна във война: Иран атакува с над 200 дрона и ракети

   
Израел осъмна във война: Иран атакува с над 200 дрона и ракети

Иран атакува Израел с над 200 дрона и ракети. Много от тях са били прихванати от израелската противовъздушна отбрана. Ракети, обаче, са паднали в пустинята Негев. Съобщава се за ранено 10-годишно момиче. Нанесени са щети и на военен обект. По въздух Израел беше атакуван и от съюзниците на Иран. Атаките са били извършени от ливанската групировка Хизбула и йеменските хути.

Израел осъмна във война. С Иран. През цялата нощ ирански ракети и дронове с експлозиви летяха към израелска територия. Сирени огласяха цялата страна.

"Граждани на Израел. През последните години, особено през последните седмици, Израел се подготвя за възможността за директна атака от Иран. Нашите отбранителни системи са готови, подготвени сме за всякакъв сценарий - за отбрана и за офанзива. Държавата Израел е силна, както е силна и подкрепата от Великобритания, Франция и много други държави. Поставил съм ясен принцип - който пръв ни удари, удряме го ние. Ще се защитим срещу всякаква заплаха и ще го направим със самоконтрол и с целеустременост", заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

"Иран изстреля безпилотни летателни апарати към територията на държавата Израел. Наблюдаваме заплахата във въздушното ни пространство. Няколко часа ще са необходими, за да стигнат дроновете до територията на държавата Израел. Израелската армия и военновъздушните сили изпълняват предварително изготвен план. Като част от подготовката - Джи Пи Ес системите няма да работят в някои райони. Прекъсванията са направени съзнателно и в съответствие с плана", заяви Даниел Хагари - говорител на израелската армия.

С масови празненства в Иран отпразнуваха нападението. Определиха го като много успешно. От Техеран обявиха, че атаката е в отговор на удара срещу иранското посолството в Дамаск, при която загинаха двама генерали от Революционната гвардия.

снимки: БГНЕС

От социалните мрежи върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей се закани, че "дяволският режим ще бъде наказан".

Сутринта в Израел беше отменена въздушната тревога. Населението, обаче, е призовано да не излиза навън. През следващите дни всички училища в страната ще бъдат затворени. Отменени са и всички ученически и младежки мероприятия. Неясна остава съдбата на екипажа на кораба, който беше отвлечен от членове на Иранката Революционна гвардия вчера в Ормузкия проток. Корабът плава под португалски флаг и е собственост на израелски бизнесмен.