Свят

Байдън към Нетаняху: САЩ няма да участват в атаки срещу Иран

   
Байдън към Нетаняху: САЩ няма да участват в атаки срещу Иран

Израелският премиер Бенямин Нетаняху e разговарял с президента на САЩ Джо Байдън, за да обсъдят атаката с дронове и ракети на Иран от снощи. 

"Израел трябва да смята тази вечер за победа, защото според сегашната оценка на САЩ атаките на Иран са били до голяма степен неуспешни и са показали превъзходството на Израел във военните способности", е била позицията на Байдън, съобщи високопоставен служител на администрацията пред CNN.

Президентът Байдън е заявил ясно, че САЩ няма да участват в нападение срещу Иран.

Оценката на американски власти е, че почти всички безпилотни самолети и ракети, включително над 100 балистични, изстреляни от Иран, са били свалена. Нито една крилата ракета не е достигнала целта си.

Междувременно стана ясно, че президентът на САЩ ще се срещне с лидерите на Г-7 в неделя, за да "координира единен дипломатически отговор на наглото нападение на Иран", се казва в изявление, разпространено от Белия дом.

"Моят екип ще се ангажира с колегите си от целия регион. И ще поддържаме тясна връзка с лидерите на Израел", се казва в изявлението на Байдън. "И въпреки че днес не сме свидетели на нападения срещу нашите сили или съоръжения, ще останем бдителни към всички заплахи и няма да се поколебаем да предприемем всички необходими действия за защита".

"Американските отбранителни средства се преместиха в региона по-рано тази седмица и "помогнаха на Израел да свали почти всички пристигащи безпилотни самолети и ракети", се казва в изявлението.

В условията на най-голямото засилване на регионално напрежение от началото на войната между Израел и "Хамас" преди шест месеца, Байдън обещава, че американската подкрепа за защитата на Израел срещу атаките на Иран и неговите проксита е "желязна". Това бе първият път, в който Иран нанесе директна военна атака срещу Израел, рискувайки да предизвика по-широк регионален конфликт.