Новини

С поредица от събития през април и нова стена за катерене СУ Христо Проданов – Карлово отбелязва 40-тата годишнина от подвига на своя патрон покорил Еверест

   
С поредица от събития през април и нова стена за катерене СУ Христо Проданов – Карлово отбелязва 40-тата годишнина от подвига на своя патрон покорил Еверест

Дни преди отбелязването годишнината от делото на Христо Проданов, първия българин изкачил Еверест, изграждането на новата стена за катерене в СУ „Христо проднаво“ е вече на финален етап. Тя е с приблизителна височина 7 м. и дължина 10 м. Откриването на съоръжението в чест на най-великия ни алпинист, ще се състои на официална церемония на 18.04.2024 г.

Средствата бяха осигурени след силна обществена подкрепа получена благодарение на настоятелството към училището, което организира няколко благотворителни кампании. Общите усилия на настоятелството и ръководството на училището доведоха до отпускане  на средства и от Министерството на младежта и спорта.

„Тази година е специална защото, отбелязваме 40 години от подвига на нашия патрон. Затова имаме календар от събития през целия месец април. Постарахме се да са различни и интересни. Разбира се кулминацията ще е след няколко дни, когато официално открием стената, а по-късно същият ден ще има и концерт.“ Сподели Лука Мачев директор на СУ „Христо Проданов“.

В събота училището организира по нестандартен начин деня на отворените врати, като го замени с „Работилници и игри за деца и родители“ за всички желаещи. Своеобразният хепънинг се радва на голям интерес сред малки и големи. По-рано актрисата Гергана Стоянова, чиито глас всички в България разпознават, проведе мотивационен семинар с ученици под заглавието „Аз уча, вярвам, мога, знам“. Целта беше да се помогне на младежите да се ориентират по-добре при планирането на бъдещото им развитие. В следващите седмици ще има множество спортни състезания и културни събития. В понеделник ще бъде открита изложбата „Светоусещане: Изкуството – моето огледало“, а на  16 април писателят Димитър Димитров ще представи биографичната си книга  „По пътя към върха – Историята на Христо Проданов“. Литературната вечер ще продължи с литературно четене, на което възпитаниците на учебното заведение ще представят авторски текстове.

Христо Проданов е 13-ят човек в света, успял да покори връх Еверест. При това без кислороден апарат по най – трудния и дълъг път – западния (непалски) склон, наричан още „Жестокия път“. Проданов изкачва върха от базовия лагер за 33 дни – рекорд за този маршрут. Той е 1-ят, изкачил Еверест през април (твърде рано за обичайните атаки на върха) и 4-ят човек, направил това сам. Той загива при спускането от върха на 21 април.