Новини

На мястото на мавзолея в София ще има нова временна инсталация

   
На мястото на мавзолея в София ще има нова временна инсталация

Нова временна инсталация ще заеме мястото на бившия мавзолей в центъра на София. Тя е на художника Красимир Терзиев и носи името "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било".

Творбата, която представлява обемни и светещи букви, изписващи името ѝ, ще бъде разположена в Градската градина в София. На мястото е предвидено да има и програма от тематични събития. Поставянето ѝ е част от програмата на Столичната община "Навън". Намерението на Красимир Терзиев е да създаде място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието. Да седне и да размишлява за миналото, за нерешените проблеми и травми от него, но и да помисли за визия за бъдещето.

Текстът е свързан, както с историческата натовареност на това място - бившия Мавзолей, така и с особения момент на съвременността, в който пребиваваме. Едно от основните ми желания беше да не повтарям модела на монумента, който създава дистанция между зрителя и произведението, а по-скоро да привлека и приобщя публиката, за да стане част от проекта, обясни Красимир Терзиев, който е преподавател по Културна антропология в Софийския университет.

Първата инсталация, която общината финансира по тази програма, беше Бронзовата къща на Пламен Деянофф, последва "Един човек" на Венелин Шурелов Тя представляваше лед екрани във формата на човешка фигура, на които се прожектираха кадри на пространството наоколо.

Новата временна инсталация е избрана през 2022 г. във второто издание на програма "Навън" сред 8 други предложения.

Планирано е монтажните дейности да започнат тази седмица и да приключат до края на месец април. Инсталацията "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" ще бъде открита в началото на май и ще остане там една година.